„Klubrádió
Reggeli gyors

A rezsicsökkentést a nagyipar fizeti meg

5/11/2021 14:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg az iparnak számos költséget viselnie kell, a lakosság a kormány rezsicsökkentése miatt évek óta fix áron kapja például az áramot – mondta Nagy Zoltán. Az Ipari Energiafogyasztók Fórumának (IEF) elnöke szerint ez az oka annak, hogy a hazai nagyipar árai a világviszonylathoz képest jobban drágulnak.

2021. november 05. Reggeli gyors - részlet 21.11.05. Nagy Zoltán
10:44
00:00

Az ipari nagyvállalatok energiaára az év elejéhez képest több mint megkétszereződött – mondta a Népszavának Nagy Zoltán, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának (IEF) elnöke. A hazai cégek ugyanis - az egészen kicsiket leszámítva - ma már nem vételezhetnek a kötött, úgynevezett egyetemes szolgáltatási tarifán se áramot, se gázt.

Nagy Zoltán a Klubrádiónak adott gyorsjelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet várhatóan tovább romlik, ha nem gondolja újra a kormány a 

Megjegyezte az áremelkedés az egész világon jelentős. Leginkább a pandémia alatti energetikai visszaterhelések, a nyersolaj, földgáz logisztikai problémái, valamint a pandémiát követő gyors újraindulás okozta a hirtelen, és nagy mértékű drágulást. 

(Energetikai visszaterhelésről beszélünk, amikor negatív ár alakul ki. Jellemzően olyan esetekben, amikor a teljes keresletet le tudják fedni olyan eladók, akiknek még akkor is érdemes eladniuk villamos energiát, ha azért fizetniük kell.)

Magyarországon ehhez képest is súlyosnak mondható a drágulás. Ennek okait Nagy az ipar és a lakosság költségeinek egyenlőtlenségében látja. Míg előbbinek számos más költséget viselnie kell, a lakosság a kormány rezsicsökkentése miatt évek óta fix áron veheti például az áramot. Az ipar azonban kénytelen a világpiaci árhoz igazodni.

Megismételte a cikkben megjelent gondolatát: a kormány az alacsonyan tartott lakossági díjak és a magas tőzsdei árak közötti árkülönbözet egy részét, némiképp rejtve, de szintén a nagy gyárakkal fizetteti ki. Ide tartozik például a "szerkezetátalakítási" díjelem, amiből a kormány végtére is a lakossági távhőárakat tartja szinten. Ennek korábbi, kilowattóránként (kWh) 70-80 filléres szintjét idén nyáron már kétszeresére emelték, de egy új törvénytervezet ezt még tovább, kWh-nként 3 forint 10 fillérre emelné.

A magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolása
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A helyzet leginkább a magas fogyasztású – például kohászati, acél-, üveg-, papír-, alumínium-, műtrágya- és finomvegyipari – vállalatokat fenyegeti.

Nagy szerint ezt a politikát mielőbb újra kell gondolni, különben a csődközeli helyzet megoldhatatlanná válik a jövő év második felében. Ilyen esetekben drasztikus termeléscsökkenés várható.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Zoltán
2021.11.05., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert