„Klubrádió
Reggeli gyors

A pápa elkerülhetetlen protokollnak tekintette az Orbánnal való találkozást

13/09/2021 07:15

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ferenc pápa a harmadik olyan prominens személy, aki Orbán meghívására Magyarországra érkezik. A nemzetközi sajtó az egyházfő magyarországi látogatását elemzi. Orbán migrációs politikája egyre több követőre talált, a pápa az antiszemitizmus veszélyeire figyelmeztetett.

Magyarországon volt a Fox TV sztárja, Tucker Carlson és Rod Dreher, az egyik legismertebb amerikai konzervatív véleményvezér. Harmadjára érkezett a pápa. Mindhárman kivívták a világ figyelmét és a sajtó érdeklődését. A pápa látogatásának azonban korántsem az az üzenete, mint az előtte érkezőknek – írja az American magazin (az American Enterprise Institute agytröszt folyóirata), ami úgy fogalmazott, a pápa nem ünnepelni jött az orbáni szlogent: ’Magyarország az első’.

Ferenc pápa arra kérte Orbán Viktor Magyarországát, hogy nyújtsa ki kezét mindenki felé, legyen véleménye megalapozott, nyitott, gyökerezzen a valóságban és legyen tapintatos mindenkivel. Illetve beszélt a gyűlöletről és az erőszakról is – foglalta össze a pápa 7 órás budapesti vizitjét a Washington Post, ami egy videót is beékelt az írásba, amely Orbán, Áder és Semjén pápával folytatott 40 perces beszélgetésén készült. Megjegyzi, hogy a kormányfő és a pápa közti politikai nézetkülönbségek miatt nem véletlenül nem közvetítették élőben a találkozót, ami zárt ajtók mögött zajlott.

Ferenc pápa találkozója Áder Jánossal, Orbán Viktorral és
 
 Ferenc pápa találkozója (j3) Áder János köztársasági elnökkel (b3), Orbán Viktor miniszterelnökkel (b2) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel (b) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely
 

A pápa beszédében tapintatosan, és vallásos terminológiával, de elég világosan értésre juttatta, hogy nem ért egyet a magyar kormányfő menekültellenes politikájával. Úgy értékelte a WaPo, hogy a pápa részéről csak elkerülhetetlen protokoll volt a hivatalos látogatás. Viszont nagyon körültekintően szervezte meg a magyar fél, és fölöttébb furcsa elemeket tartalmazott. Még a vatikáni kamera is ki lett kapcsolva a megbeszélés idejére.

Később a Vatikán nagy általánosságokat mondott: a szívélyes találkozón a magyar egyházak, a környezetvédelem, és a család védelme voltak a fő témák. Azaz a migrációt nem hozták szóba, pedig a katolikus egyházfő erkölcsi parancsnak tekinti a menekültek befogadását. Emlékezhetünk, hogy 2016-ban Görögországba látogatott, a menekültválság kellős közepén és 12 szíriai menekültet ültetett fel hazafelé a saját gépére.

A cikk szerint a pápa ezen álláspontja nem aratott osztatlan sikert, ellenben Orbán migrációs politikája egyre több követőre talált. Kitér arra is, hogy a több tízezres tömegben a szervezők nem követelték meg a távolságtartást, és maszkot sem viseltek az emberek. A pandémia idején ez a pápa második külföldi nagy vizitje, márciusban négy napot Irakban töltött.

A gépen vele utazó újságírók szerint az utazás során a pápa kifejezetten jó hangulatban volt, de látszott, gyűjti erejét a nap hátralévő részéhez. Elnézést kért amiatt is, hogy ülve beszélt, s megjegyezte, már nem vagyok 15 éves.

A BBC a vallási vezetőkkel folytatott beszélgetést emeli ki, abból is azt a megjegyzést, miszerint az antiszemitizmus továbbra is lappang Európában. Ferenc pápa figyelmeztetett, hogy ez egy olyan gyutacs, amit nem szabad meggyújtani. A BBC idézi a főváros által kihelyezett, a pápai álláspont mellett hitet tevő óriásplakátok szövegét is. 

NEK - Ferenc pápa távozott Budapestről
 
 Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett a fővárosba. MTI/Koszticsák Szilárd
 

A kínai központi hírügynökség is a mindenki felé nyújtsd a kezed üzenetet emelte ki a pápai beszédből, viszont a két közéleti személyiség közti éles ellentétet elemezve megjegyzi, hogy Orbán hívei és médiája élesen bírálta a katolikus egyházfőt.

Az Al Jazeera kiemeli: Ferenc pápa a migrációellenes Orbán Viktorral egy kurta vizit erejéig találkozott, amely során sokkal nagyobb nyitottságra kérte a magyar kormányfőt.

A szélsőséges jobboldali sajtóorgánumként ismert Breibart News Orbán szavaival emlékezett a szeptember 11-i terrortámadásra, és a megemlékezés alkalmával egy sajátos értékelést adott. Hisz a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy terrortámadás bebizonyította, hogy a keresztény civilizáció békéjéért és biztonságáért nap mint nap meg kell küzdenünk.

A Breibart szerint Orbán a világ egyik leghatékonyabb határvédelmi rendszerét építette ki, hogy ezzel megakadályozza a 2015-ös európai migrációs válság nyomán lehetséges a terrort. Bírálta a Breibart Boris Johnsont, aki a megemlékezés alkalmával kiadott közleményében meg sem említette a keresztény civilizációt, bezzeg Orbán, ehelyett a szabad emberek szabad akaratának megtöréséről írt, ami szerinte az Al-Kaida célja volt.

A Budapest-Prága gyorsvasút építése lesz az egyik fontos témája Orbán Viktor prágai látogatásán szeptember végén, amikor kollégájával, Andrej Babissal találkozik – írja a Kafkadesk helyi portál. A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a találkozóra pár nappal a választások előtt kerül sor, amikor a tét Babis folytatja-e vagy sem. Emlékeztet arra, hogy Orbán 2020-as, legutolsó prágai vizitje során tüntető tömegek fogadták nem kis botrány kíséretében, akkor éppen az SZFE és a színházak függetlenségének felszámolása váltotta ki a felháborodást.