„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar jogállamiság szerepel a soros francia uniós elnökség napirendjén

3/01/2022 07:34

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Január 1-től Franciaország vette át az EU soros elnökségét, ami kapóra jön Emmanuel Macronnak, hiszen tavasszal Franciaországban választások lesznek. Orbán még segítheti is a francia elnök kampányát. Orbán pedig Moszkvába készül.

2022. január 03. Lapszemle 20220103/Csernyánszky
05:39
00:00

A tervek szerint március 10-11-én EU-csúcs lesz, ahol a főbb témák: migráció, munkahelyteremtés, gazdasági újra indítása, a banki és tőkepiaci koncentráció, és a jogállamiság megsértésnek szankcionálása is, azaz az Orbán-kormányon csattanhat az ostor. Emmanuel Macron ezen kívül létre akar hozni egy Európai Egyetemet, történelmi kutatóközponttal, az Erasmus programot is bővíteni akarja, és felkarolja a minimumbér bevezetését – írja a Sparkchronicles.

A France 24 külön is megemlíti Orbán Viktort, akiről azt feltételezi, hogy Emmanule Macront akár segítheti is az újraválasztási kampányában, úgy is, hogy a nemrég Budapesten járt elnök politikai ellenfelének nevezte Orbánt.

Orbán Viktor fogadta Emmanuel Macron francia elnököt
 
Orbán Viktor fogadta Emmanuel Macron francia elnököt
 
Budapest, 2021. december 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán
 

 

Egy magyar üzleti delegáció 28 tagja érkezik Sri Lankába január 12-én, hogy feltérképezze a befektetési és üzleti lehetőségeket – írta a helyi Daily Mirror. A két ország külügyminiszterei lesznek az esemény főelőadói, és a lap szerint mezőgazdasági és környezetvédelmi illetve az egészségügyi szektorban várhatóak megállapodások. Akit érdekel, csak jeleznénk, még mindig lehet jelentkezni az üzleti fórumra, legalábbis a Srí Lanka-i kereskedelmi kamara mindenki számára meghirdette nyilvánosan is a rendezvényt.

Hogy mi Magyarország véleménye a Joe Biden és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről? – erről több orosz újság is beszámolt: a Lenta, a Russia Today és a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Szijjártó Péter nyilatkozatát idézte, aki szerint Magyarország érdekelt a két elnök közti párbeszéd folytatásában, mert ez nemcsak azzal biztat, hogy rendeződik vagy javul a két ország kapcsolata, de Európa biztonságára nézve és alapvető fontosságú. A magyar külügyminiszter szerint hazánk érdekelt abban, hogy a két ország közt kialakult feszültség mérséklődjön, amennyire csak lehet.

A másik téma, amivel bekerült hazánk az orosz sajtóba: Orbán Viktor találkozni akar Vlagyimir Putyinnal – adta hírül többek között a TASZSZ orosz hírügynökség, szintén Szijjártó Péterre való hivatkozással. Három témára koncentrálnak majd: Paks 2, az orosz vakcina magyarországi gyártásának állása illetve az űrkutatás terén való együttműködés.

A US News and World Report szerint  amikor az új holland kormány január 10-én hivatalba lép, Mark Rutte épp olyan hosszú ideje lesz kormánya élén, mint Orbán Viktor, így ők ketten lesznek a toplista csúcsán, már ami az Európai Unió országainak regnáló vezetőire vonatkozik.

A Solaris Bus & Coach és Skoda Electric konzorcium 48 elektromos trolibuszra kapott megrendelést Budapesttől. Ugyan még 2014-ben kezdődött a rendelések sorozata, az azóta eltelt időszakban a mostanival együtt 108-ra nőtt a megrendelések száma. A légkondicionált Urbino modelleket az Electrive információi szerint ősszel fogják leszállítani. Ennek kapcsán a Solaris igazgatótanácsa dicsérte Budapestet, miszerint fővárosunk kiváló példája annak, hogyan kell a nagyvárosoknak védeniük a környezetet és a lakosság egészségét.