„Klubrádió
Reggeli gyors

A magányos Orbán

9/03/2021 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A Néppárt képviselőket vesztett ugyan a Parlamentben, de továbbra is ez a legnépesebb frakció az unió parlamentjében. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint valószínűleg júniusban tartják meg a pártcsalád tanácskozását, amelyen minden jel szerint kimondják majd hivatalosan a válást, hiszen 2019-ben felfüggesztették a Fidesz tagsági jogait. Orbán pedig egyre többször marad magára. A Libération szerint Temesvár afféle oázisként a balkáni menekültútvonalon, erre ugyanis az a migráns, aki Szerbia felől érkezik elkerülheti az erőszakos bánásmódot, amivel a magyar és a horvát határon szembesülne.

2021. március 09. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (21.03.09.)
05:27
00:00

Magányos Orbán címmel közölt kommentárt a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Thomas Gutschker, a tekintélyes konzervatív német lap brüsszeli tudósítója. Felvezetőjében megállapította: Európa kereszténydemokratái hosszú időn át képtelenek voltak egyértelmű álláspontot kialakítani Orbán Viktorral szemben, most azonban ő maga döntött. A Néppárt az Európai Parlamentben képviselőket vesztett ugyan, ám valójában jóval többet nyert ezzel. A német újságíró értesülése szerint valószínűleg júniusban tartják meg a pártcsalád azon tanácskozását, amelyen minden jel szerint kimondják majd hivatalosan a válást – a Fidesz ugyanis egyelőre csupán a néppárti frakcióból távozott, magában az Európai Néppártban 2019-ben felfüggesztették a tagsági jogait, és eddig nem döntöttek a kizárási indítványról.

A néppárti EP-képviselők száma egy tucattal csökkent, de ez nem változtat azon, hogy továbbra is ez a legnépesebb frakció az unió parlamentjében. Nyereség ugyanakkor az, hogy egyértelművé vált ennek a pártcsaládnak a kereszténydemokrata és Európa mellett irányvonala. Ezzel szemben Orbán a nacionalizmus és a jobboldali populizmus durva keverékét – saját elnevezése szerint az „illiberális demokráciát” – képviselte. Ez politikai terhet jelentett a Néppárt számára, amelynek vezetői – Jean-Claude Juncker volt európai bizottsági elnök, illetve Manfred Weber frakcióvezető - ellen Orbán elkeseredett hadjáratot folytatott. A válás elkerülhetetlenné vált – összegezte a történtek lényegét a Frankfurter Allgemeine.

 
Orbán Viktor Fotó:
flickr.com
 

Az olyanok, mint Orbán, inkább maguktól mennek, mint hogy kidobják őket – folytatta Thomas Gutschker, aki szerint azonban politikai értelemben Orbán ezzel kilépett a magányosságba. A pártcsaládok ugyanis nem csupán az európai jogalkotáshoz járulnak hozzá, hanem szövetségesi támogatást is nyújtanak az útitársaknak, hiszen létezik még számos érdekcsoport, regionális összefogás, vagy éppenséggel ott van az úgynevezett „takarékosak” csoportja. Orbán hosszú ideig profitált abból, hogy a kereszténydemokraták védelmezték, miközben ő a jogállam lebontásán dolgozott. Azt is engedték neki, hogy Magyarország jelentős arányban részesedjék az unió költségvetéséből, miközben Orbán ezekből a forrásokból csak a hozzátartozóinak és barátainak juttatott.

Ennek most véget kell vetni – állapította meg a német lap. A kommentátor szerint azt, hogy ez milyen érzés, Orbán megtudhatja Jaroslaw Kaczynskitól, a lengyel kormánypárt erős emberétől, aki a tagállami vezetők közül egyedüliként nem tartozik a három nagy európai pártcsalád – vagyis a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, illetve a liberálisok – egyikéhez sem. Ezért van az, hogy Lengyelországot már jóval hamarabb pellengérre állították, mint Magyarországot, holott a Jog és Igazságosság sokkal rövidebb ideje van hatalmon. Varsó ellen az Európai Bizottság indította meg a jogállamisági eljárást, amit Budapesttel szemben nem tett meg, ott az Európai Parlamentnek kellett besegítenie. Brüsszelben eddig gyakran azt lehetett hallani, hogy a Bizottság az új jogállamiság-érvényesítő eszközt az EU-költségvetést illetően mindenekelőtt Lengyelországgal szemben fogja alkalmazni. Vajon ez most így marad-e? – tette fel a kérdést a frankfurti lap tudósítója.

A kommentátor szerint a Néppártban eddig Janez Janša szlovén miniszterelnöktől és Sebastian Kurz osztrák kancellártól támogatást kapott Orbán, de ők ezután ezt már kétszer is meg fogják gondolni. Marad Kaczynski, a másik kívülálló. Ő és Orbán tavaly novemberben egyezséget kötött, hogy a költségvetéssel és a jogállamisággal kapcsolatos konfliktusban kitartanak egymás mellett. Ez azonban csak egy pár napig tartott, aztán a lengyel félnek fontosabb lett a nemzeti érdek, mint a hűségeskü. Orbán egyre gyakrabban lesz olyan magányos, mint akkor – zárult a Frankfurter Allgemeine Zeitung írása.

Temesvár egyfajta oázis a balkáni menekültútvonalon

Végezetül egy nem egészen friss, múlt heti, de érdekes cikkről. A Libération című baloldali párizsi lap Temesvárról közölt helyszíni riportot, és abban beszámolt arról, hogy a helyiek nagy empátiával, segítőkészséggel viszonyulnak a Szerbiából nagy számban érkező migránsokhoz. Temesvár egyfajta oázis a balkáni menekültútvonalon – írta a szerző. Románia november 20-án sárga zónába sorolta Szerbiát, ami azt jelenti, hogy az onnan érkezőknek karanténba kell vonulniuk. Egy migránssegítő szervezet helyi aktivistája elmondta a lapnak, hogy naponta 200-250 adag ételt osztanak ki a migránsoknak, legyenek azok akár román határrendészeti őrizetben, menekültotthonban vagy éppen az utcán. Tavaly egyébként több mint 6100 menekültkérelmet adtak be Romániában, ami 137 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Románia ugyan nem része az ellenőrzésmentes közlekedést biztosító schengeni övezetnek, de az a migráns, aki Szerbiából Románia felé próbálkozik, legalább kikerülheti azt a vele szemben tanúsított erőszakos fellépést, amivel a magyar és a horvát rendőrök visszakényszerítik a migránsokat Szerbiába – írja a francia lap.

A teljes lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.09. 6:00
Riporter: Kárpáti János