„Klubrádió
Esti gyors

"A lengyelek tudják, nem az számít, amit Novák Katalin mond, hanem amit Orbán Viktor eldönt"

15/05/2023 18:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg Novák Katalin államfőként tett első lengyelországi látogatásán arról beszélt, mennyi minden összeköti a két országot, a lengyeleket jobban érdekelte a két ország Oroszországhoz fűződő viszonya – Galavits Patrik, a Direkt36 újságírója beszélt a magyar köztársasági elnök első, 2022-es diplomáciai látogatásáról Varsóban.

2023. május 15. Esti gyors - részlet 23.05.15. Galavits Patrik
04:39
00:00

Novák Katalin igyekezett bevetni mindent első hivatalos elnöki útján, amikor 2022 májusában a lengyel fővárosba utazott. Az egyik lengyel nemzeti színre hajazó piros ruhát vett fel, és nemcsak Andrzej Duda államfővel sikerült leszervezni egy találkozót számára, hanem az ország napi politikai működését közvetlenebbül meghatározó Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel is. Csakhogy a Novák Katalin látogatásáról részletes információkkal rendelkező magyar és lengyel kormányzati források beszámolója szerint legalább az egyik tárgyalása rendkívül feszült hangulatban zajlott, és számára kifejezetten rosszul sült el – írta Így haragította magára Orbán Viktor a legközelebbi barátait című cikkében a Direkt36.

"A törés alapja egyértelműen az, hogy a két ország hogyan viszonyul az orosz-ukrán háborúhoz" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Galavits Patrik. Az oknyomozó portál munkatársa, a cikk társszerzője szerint ez a törés nem újsütetű, a háború kitörésével azonban felszínre került. A lengyel vezetést feldühítette az, hogy a magyar kormány nem foglalt egyértelműen állást az Ukrajna elleni orosz invázió ügyében, és ugyan megszavazott minden addigi uniós szankciós csomagot Oroszország ellen, de közben hangosan bírálta azokat.

Elmondta, azért küldhette a kormány Orbán Viktor miniszterelnök helyett Novák Katalint, mert arra számítottak, hogy a köztársasági elnök gesztusokat tehet, elsimíthatja az ellentéteket, mert másfajta diplomáciát folytat. Azonban míg Novák arról beszélt, hogy mennyi minden összeköti a két országot, a kereszténység, a konzervatív értékek, a lengyeleket jobban érdekelte a két ország Oroszországhoz fűződő viszonya, és a közel sem egységes álláspontból adódó konfliktus.

Ehhez képest Moravieczki a tárgyaláson részletekbe menő információkat bemutatva szembesítette Novákot azzal, hogy a magyar kormány állításával szemben le tudna válni az orosz energiáról, de a kormányzati akarat hiányzik ehhez.

"A lengyelek tudják, nem az számít, amit Novák Katalin mond, hanem amit Orbán Viktor eldönt" – foglalta össze Galavits.

Galavits Patrik korábban a Klubrádió munkatársa volt. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Galavits Patrikkal
2023.05.15., hétfő 18:37
Riporter: Dési János