„Klubrádió
Reggeli gyors

A NER médiabirodalmának "kis csavarjai" könnyen kieshetnek a gépezetből

28/06/2022 11:37

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az uniós pénzek nélkül a kormányközeli médiumok munkatársainak nincs biztos állásuk – mondta Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója a Reggeli gyors című műsorban.

2022. június 28. Reggeli Gyors - részlet (2022.06.28.) Urbán Ágnes
10:17
00:00

Megdőlt az a mondás, hogy „senkit sem hagyunk az út szélén”, mivel a kormányközeli médiabirodalom „kis csavarjaitól” könnyűszerrel megválik a hatalom kampányidőszakon kívül.

A Fidesz felismerte, hogy a hagyományos csatornák és lapok hosszútávú fenntartása helyett az üzeneteiket elég a választás évében a közösségi médiumokban intenzíven terjeszteni. A Facebook és YouTube felületein megjelenő propagandaanyagok sulykolásával, bármilyen ellenzéket le lehet járatni, ez a mostani országgyűlési választás egyik fő tanulsága. Emiatt kormányközeli újságírók tömegei veszíthetik el munkájukat, mivel egy online tömegtartalom előállításához kevesebb médiamunkásra van szükség. Ezzel a módszerrel kizárólag a világcégek járnak csak jól – fejtette ki a szakértő.

Az alacsony reklámbevételek miatt a Pesti Tv-t és a Pestisrácok.hu nevű kormányoldali lapot is a megszűnteti a tulajdonos, Vaszily Miklós. A veszteséget veszteségre halmozó hagyományos hírportálok és tévécsatornák helyett a NER szívesebben fektet pénzt a Megafon háza táján felbukkant kormányközeli influenszerekbe, mivel az ő támogatásuk egy kiélezettebb kampányhelyzetben jóval szélesebb körbe képes eljuttatni a mozgósító üzeneteket - írta meg a hvg.hu

Urbán a hazai médiakörnyezet hőseinek azokat a független és minden oldallal kritikus szereplőket látja, akik szűkös erőforrásaikhoz mérten is folytatják munkájukat. Kiemelte a Klubrádió példáját, ami azt mutatja, hogy lehetséges állami és piaci megrendelések nélkül, de olvasói és hallgatói támogatások segítségével finanszírozni egy médiumot. 

Nem tartaná szerencsésnek, hogy az ellenzéki pártok finanszírozzanak médiumokat, mert a pénzügyi függőségük miatt könnyen részrehajlóvá válnának az objektívnek feltételezett csatornák. Az igényes és hiteles tartalmat felismerik a fogyasztók, és lehetőségeikhez mérten hajlandók támogatni is azokat – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors - részlet/ Urbán Ágnes
2022.06.28. 07:33
riporter: Dési János