„Klubrádió
A lényeg

A Klubrádió nem adja fel harcát a frekvenciáért

11/02/2022 17:14

| Szerző: Klubrádió

Tovább folytatódik a Klubrádió 2021 szeptemberében kezdett küzdelme a frekvenciahosszabbításért. Ez volt az a pont, amikor Médiatanács megtagadta, hogy a Klubrádió további hét évig sugározhasson a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciáján.

Hírek szerint az Alkotmánybíróság 2022. február 8-án hozott döntésével elutasította a Klubrádió alkotmányjogi panaszát, amelyet részint a Médiatanács által alkalmazott médiatörvény rendelkezés alkotmányossága, részben az ügyben a Kúria által hozott jogerős ítélet ellen nyújtott be. Bár a határozatot a Klubrádió, illetve jogi képviselője még nem kapta kézhez, az Alkotmánybíróság honlapján érdemben már hozzáférhető. Ebből könnyen kiolvasható, hogy a döntés pontosan ugyanolyan logika mentén és ennek megfelelően ugyanolyan tartalommal született, ahogy az ügyben 2021-ben lefolytatott bírósági eljárásokban.

A 2020-as évek Magyarországán nem számít, hogy egy állami főhatóság ugyanazon – egyébként erősen megkérdőjelezhető tartalommal bíró – jogszabályt eltérően alkalmaz különféle médiumok ügyében. Ennek semmilyen jelentősége nincs az ún. „alkotmányosság” szempontjából: a Médiatanács azt csinál, amit akar, és a joggyakorlatát a bíróságok nem vizsgálhatják, illetve valamiért nem is merik vizsgálni. Még akkor sem, ha erre amúgy törvényi lehetőségük volna.

 
Klubrádió-stúdió
 Forrás: Klubrádió
 

A Klubrádió ügye azonban nem ért véget Magyarországon. Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán már megindult az eljárás a Klubrádióval szemben elkövetett diszkrimináció miatt. Ezzel egyidőben Luxemburgban, az Európai Unió Bíróságán is indul a jogi eljárás a magyar állam ellen a kötelezettségszegési eljárásban, ugyancsak a Klubrádióval szemben elkövetett diszkrimináció miatt.

A Klubrádió 2021. február 14-e óta az interneten folytatja napi 24 órás adását és hallgatóinak döntő többsége hű maradt a független és kritikus hangvételű rádióhoz, sőt továbbra is kész anyagilag támogatni a médiumot.