„Klubrádió
Esti gyors

"A kiskutak extraprofitadója, árbevétel alapú adó"

7/11/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg a nagy kutaknak a rendelet kedvez, a kis kutak számára kényszerű áremelést jelent – mondta az Esti gyors hétfői adásában Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

2023. november 06. Esti gyors - részlet 2023.11.06. Egri Gábor
07:46
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az extraprofit adókról szóló rendelet kiegészülésével, 2024-től eltérő adómérték vonatkozik az üzemanyag kiskereskedelemre.

"Nagyon örülnék annak, ha ez egy extraprofit adó lenne, de ez egy árbevétel alapú adózási forma" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Hozzátette, az, hogy az eddigi 0,15 százalék helyett 3 százalékos lesz az extrateher, azt jelenti, hogy a 6 milliárd literes éves értékesítés mellett 41 forintos üzemanyagár-emelkedés további közel 200 milliárd forintot vesz ki a fogyasztók zsebéből. Míg a nagy kutaknak a rendelet kedvez, a kis kutak számára kényszerű áremelést jelent.

Megjegyezte, a kisebb kutakra ugyanazokat a terheket róják mint a nagyobbakra.

Úgy számolnak, a kis kutak 90 százaléka hússzor annyi különadót fizet majd, mint eddig. Úgy véli, emiatt nem lesznek többé olcsóbb benzinkutak. Egri azt mondta: "Főleg azok a társaságok lesznek kénytelenek emelni az áraikat, akik biztosították a vidéki Magyarországnak a kedvező tankolási lehetőségeit. Ezek a kis és közepes benzinkutak az ország egész területén, alapvetően a kis- és közepes városokban" . 

A teljes beszélgetést a fenti lejáűtszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Egri Gáborral
2023.11.06., hétfő 18:30
Riporter: Dési János