„Klubrádió
Reggeli gyors

"A jogi környezet bátorítja a homofóbokat"

19/07/2022 15:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A gyűlöletkeltő törvénykezések kvázi felhatalmazzák a homofób, transzfób szervezeteket, hogy ellehetetlenítsék a Pride-ot" – mondta a Reggeli gyorsban Hrubi Zita, a Budapest Pride szóvivője.

2022. július 19. Reggeli gyors - részlet 22.07.19. Hrubi Zita
12:58
00:00

Szombaton 14 órakor kezdődik az idei Budapest Pride. A tavalyihoz képest közel 30 százalékkal többen, rekordszámú, 54 nagykövetség és kulturális intézet állt ki a 27. Budapest Pride Felvonulás mellett, és biztosítottak támogatásukról – olvasható a rendezvény honlapján. A felvonulás a Dráva utca sarkáról indul, a Carl Lutz rakpartra. Onnan a Margit hídon át, a id. Antall József rakpartra, majd tovább Széchenyi rakpartra mennek. Végül a Zoltán utcán át a Szabadság térre érkezik meg a menet. 

A jogi környezet előnytelen változásának hatására emelkedtek az LMBTQI+ emberek kárára elkövetett jogsértések. "A gyűlöletkeltő törvénykezések kvázi felhatalmazzák a homofób, transzfób szervezeteket, hogy tiltakozzanak, és megpróbálják ellehetetleníteni a Pride-ot" – mondta a Reggeli gyorsban Hrubi Zita. A Budapest Pride szóvivője szerint például a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény is azt a képzetet erősíti, hogy LMBTQI+ embernek lenni rossz. Hangsúlyozta, ezzel párhuzamosan egyre több érintett és támogató ember vállalja a láthatóságot, és szimpátiáját.

A szervezők meghívták Novák Katalin köztársasági elnököt is, aki hivatalba lépésekor azt ígérte, mindenki köztársasági elnöke lesz, azonban Novák nem válaszolt a megkeresésre.

Azoknak, akik továbbra is aggodalommal tekintenek a Pride-ra azt üzeni Hrubi, hogy ne a (független, vagy kormánypárti) média által közvetített sarkított képek alapján ítékezzen, minden érdeklődőt szívesen látnak, így ha valaki kíváncsi arra, hogy valójában mit jelent, megvan a lehetőségük megtekinteni, vagy akár csak egy időre csatlakozni a menethez.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hrubi Zitával
2022.07.19., kedd 7:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert