„Klubrádió
A lényeg

A főnök túlkapása is emberi tragédiához vezethet

28/06/2021 12:24

| Szerző: Klubrádió

A magyar munkavállalók helyzete aggasztó. Bár léteznek egészség- és munkavédelmi törvények, de sokszor ezeket nem tartják be. Sokszor csak az emberi gesztuson múlik az élet.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet Szövetség alelnökét kérdezték a Reggeli gyorsban azokról a hírekről, amik szerint sok munkahelyen embertelen körülmények között kénytelenek a munkavállalók dolgozni, és aminek a mélypontja az a múlt heti Borsod megyei incidens volt, amelyben egy munkás a munkahelyén megsérült, de a főnöke nem engedett mentőt hívni hozzá, a munkás pedig meghalt.

2021. június 28. Reggeli gyors - részlet 21.06.28. László Zoltán
05:40
00:00

Bizony előfordul az ilyen, és ha egy is megtörténhet, az is sok, mondta. A szakszervezeti vezető szerint ez nem is munkáltatói, hanem vezetői kérdés. A munkáltató stratégiájában ugyanis "soha nem szerepel, hogy a munkavállalók egészségét, testi épségét veszélyeztessék, viszont a vezetők időnként túlkapások miatt, megfelelési kényszerből, fittyet hánynak a munkavédelmi szabályokra, ami emberéletbe is kerülhet".

Nagyon szomorú tapasztalatai vannak, hogy bár léteznek előírások, és a munkavédelem is megfelelő lenne, ha betartanák. "De a betartás során vannak hiányosságok. A munkáltató azért felelős, hogy a vezető beosztású dolgozói, mennyire figyelnek oda a beosztottak biztonságára".

Jelen helyzetben "a rendkívüli hőség magával hozza a koncentráció csökkenését, az emberek viselkedése bizonytalanabb, és eközben bár a munkavédelmi eszközök nagyon fontosak, de sokszor csak látszatmegoldásokkal oldják meg ezt, és az eszközök nem is felelnek meg a célnak. A pihenőidő, a munkaközi szünet is rendkívül fontos, mondta. Az emberek néha elfáradnak, vagy szükségleteik vannak, az a dolgozó pedig nem fog tudni úgy koncentrálni, és könnyebben bekövetkezik egy baleset, ha a fél órája azon gondolkodik, hogy hogyan fog tudni eljutni WC-re" - sorolta a gondokat.

László szerint nagyon sok múlik az alapvető emberi gesztusokon, amit törvénnyel nem is lehet szabályozni. "Mert a törvény előírhatja, hogy milyen bukósisakban legyen, mennyi szünete legyen, milyen védőszemüvege legyen, de ha egymás felé nem vagyunk figyelmesek, emberségesek, akkor mi, emberek, okozzuk a bajt nem pedig a körülmények".

A szakszervezetük azt az utat választotta, hogy a tisztviselőiket arra is képzik, hogy ezeket a helyzeteket kezelni tudják. "Ha jó kezekben vannak ezek a kérdések, sok probléma megelőzhető".