„Köszönjük,
A lényeg

3 milliárdos büntetést róhat ki az ÁSZ az ellenzékre

20/06/2023 12:25

| Szerző: Klubrádió

Óriási büntetéstervezetről tájékoztatta Állami Számvevőszék a 2022-es parlamenti választáson együttműködő hat ellenzéki pártot a kampányban feltűnt külföldi források miatt.

A 24.hu forrásai szerint egy közel 3-3,5 milliárdos büntetéstervezetet küldött az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártoknak a héten. A pártvezetők azt mondják, a bírság ellehetetlenítheti az EP- és az önkormányzati kampányukat is.

Az MSZP, Jobbik-Konzervatívok, a Párbeszéd, illetve az LMP vezetése is megerősítette, hogy megkapták az ÁSZ dokumentációját, egyelőre vizsgálják.

A hat, parlamentbe jutott ellenzéki pártnak küldött jelentéstervezetben szerepel, hogy a számvevőszék vizsgálata szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es kampány során, amennyiben Márki-Zay Péter mozgalma, az MMM fizette az ellenzéki kampány bizonyos részeit, pedig a mozgalom nem is indult.

A Számvevőszék szerint 1,7 milliárdra tehető az az összeg, amelyet külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig a törvények szerint ennek a duplája lesz, vagyis közel 3,4 milliárd. Azt még nem határozták meg, hogy a hat, akkor együttműködő ellenzéki párt (a Jobbik, a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd) milyen arányban fizetné ki ezt az összeget.

Bár a dokumentum egyelőre csak egy jelentéstervezet, vagyis még nincs végleges döntés az ügyben, az ellenzéki szereplők szerint „csoda lenne”, ha ennek a folyamatnak nem egy több milliárdos büntetés lenne a vége – tájékoztat a 24.hu.

A jelentéstervezetet ügyvédek vizsgálják, amelyre 15 napja van a pártoknak, hogy észrevételeiket megtárgyalják az ÁSZ-szel. Hivatalos reakció az ellenzéki pártok részéről a jogi vizsgálat után várható.

A most kiküldött jelentésből akár egy hónapon belül is döntésre születhet. (A számvevőszéket ugyanakkor semmi nem kényszeríti arra, hogy az ellenzéki pártokkal konszenzusra jusson.)

Az esetleges ÁSZ-büntetést vagy befizetik a pártok, vagy levonják tőlük a nekik járó támogatásokból, amely komoly problémákat okozhat az állami finanszírozásban nem részesülő EP-kampányok szerevezésében, illetve az önkormányzati választások esetében is.