„Klubrádió
Reggeli gyors

195 millió forintot kapott Lázáréktól utasszámlálásra egy cég, 6,4 millió értékű Merci csokival fizette ki a MÁV-dolgozókat

7/02/2024 11:20

| Szerző: Klubrádió

Összesen 2560 doboz Merci csokoládét osztott ki a munkát végző MÁV-kalauzoknak a Lázár minisztériuma által felkért cég. 195 millió forintot vettek fel a munkájuk után, más tételekkel együtt összesen 507 milliót. Hadházy Ákos független képviselő volt a Reggeli gyors vendége. Hadházy feltételezi, hogy a tanulmány alapján lehet majd a nyereséges vonalakat Mészáros Lőrinc vasutascégének, a V-Hídnak adni.

2024. február 07. Reggeli gyors - részlet 24.02.07. Hadházy Ákos
12:20
00:00

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) utasszámlálást rendelt a Trenecon Kft. nevű cégtől. A pénzt ugyan a vállalat kapta, de az utasokat a kalauzok számolták ingyen, pontosabban a csokiért cserébe. A csokis utasszámlálás szerződésébe Hadházy Lázár minisztériumában tekinthetett bele. 

"A szerződés részletei elképesztőek, hogy mivel indokolják az 507 milliót, hogyan jön ki ez a bődületes szám" - mondta. Néhány részlet: napi 85 ezer forint plusz ÁFA-díjat (tehát 107 ezer forintot) számolt el egy számolóbiztos napi munkadíjaként, és ugyanennyit az adatok feldolgozásáért, elemzéséért, tanulmányírásért. Csak a számolásra 1800 munkanapot vettek fel, ami 195 millió forintot tesz ki." A munkát végző Máv kalauzokat összesen 2560 doboz Merci csokival fizette ki a cég." Ami a kiosztott 2560 doboz csokit 2500 forintos egységárral számolva 6,4 millió forint az utasszámlálásra felvett 195 millió forint helyett.

"Gyakorlatilag a MÁV-kalauzok ingyen megcsinálták a munkát, és kaptak az egy hét alatt egy doboz csokoládét, a cég pedig naponta, az ő munkájukra 107.000 Ft-ot elszámolt. Ez azért már több, mint az arcátlanság, egyébként ez nyilvánvalóan költségvetési csalás, és ha lesz ideje az ügyvédemnek, akkor meg fogom kérni, hogy írjon egy feljelentést. De természetesen nyilván nem lesz ennek következménye" - mondta Hadházy Ákos.

Ma egy nagyon kiterjedt elkövetési mód a tanulmányírás, tette hozzá, amikor horribilis pénzeket számolnak el néhány oldalas tanulmányokra. "Ezzel együtt, lenne helye a tanulmánynak és utasszámolásnak, egyébként az utasszállítási piac felszabadításának is. Ne csak ez a szétlopott, korrupt vállalat, a MÁV szállíthasson utasokat, hanem lehessenek magáncégeknek is. Ez Magyarországon majd valószínűleg úgy fog lezajlani, hogy Mészáros Lőrinc megkapja a legjobb járatokat, a nyereséges járatokat, és akkor egy utasszámolásból az jön ki, hogy melyiket adjuk a Lőrincnek. Kevesen tudják egyébként, hogy a Lőrincnek modern mozdonyai vannak. Van neki olyan cége, amelyik vasúti szállítással foglalkozik, és jóval modernebb flottával dolgozik, mint a MÁV."

A független képviselő szokás szerint Facebook-oldalán mutatta be a megkérdőjelezhető ügyet.

Reggeli gyors/ interjú Hadházy Ákossal
2024. február 07., szerda 7:42
Riporter: Para-Kovács Imre