„Támogassa
A lényeg

Vidnyánszky szerint a diákok elhatárolódása az ő igazát tanúsítja

21/11/2022 07:41

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 86 hallgatója tiltakozott Vidnyánszky Attila, az egyetemet vezető kuratórium elnökének a diákok manipulációjáról szóló szavai ellen, aki szerint „a hisztéria amiatt volt, mert a liberálisok egyik utolsó bázisát foglalták el”, majd leszögezte, „akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni”. Kijelentette, „a diákok áthangolása nem egyszerű dolog”.

Felavatták Schwajda György szobrát a Nemzeti Színház előtt
 
Orbán, Vidnyánszky
 
Budapest, 2015. április 29. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója (j) érkezik az új Nemzeti Színház első igazgatója, Schwajda György szobrának felavatására a Nemzeti Színház előtti parkban 2015. április 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Most ismét megszólalt Vidnyánszky, aki arról elmélkedett, hogy vállalja a mondandója lényegét, Szerinte manipulatív módon hozták nyilvánosságra a szavait, ami "természetesen riasztó, de megszokott, ugyanakkor az elhatárolódásnak mint polgári jellemre utaló gesztusnak örülök".

Szerinte a hallgatók a nyílt levele tanúsítja, hogy „jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt”. A mostani akció elgondolkoztathat mindannyiunkat: „vajon korábban miért nem voltak hasonlóan markáns tiltakozások?” 

A tény, hogy a modellváltás előtt nem születtek hasonló dokumentumok, két választ enged nekünk: a régi SZFE-n vagy féltek, vagy egyet gondoltak, mindkét lehetőség rémisztő - írja.

"Hogy ne kelljen igazodniuk a hallgatóknak semmilyen vélt elváráshoz, hogy minden vélemény napvilágra kerülhessen. Ez Magyarországon valóban áthangolást igényel, mert az elmúlt harminc-hetven év nem erre nevelt bennünket. Aki szerint ez illúzió, nézze meg az általam vezetett Nemzeti Színházat, ahol a társulati tagok megtehetik, hogy tiltakoznak az igazgatójuk egyes lépései ellen" - írja.

„A mostani elhatárolódás minden félreértéssel együtt annak a jele, hogy az új szellemiség beköltözött a Színház- és Filmművészeti Egyetem falai közé” - idézi a 24.hu a Origón megjelentetett levelet.