„Támogassa
A lényeg

Már a tenderkiírás előtt 1 évvel egyeztethetett az orosz gyártó képviselőivel az előző budapesti városvezetés és a BKV

9/04/2024 12:28

| Szerző: Klubrádió

A 3-as metró szerelvényeiről már a tenderkiírás előtt 1 évvel egyeztethetett az orosz gyártó képviselőivel az előző budapesti városvezetés és a BKV – derült ki a Népszava birtokába került hivatalos feljegyzésből. Eszerint 2013 májusában két megbeszélésre is sor került a témában. Ezek előtt Vitézy Dávid akkori BKK-vezér jelezte, hogy uniós forrásból tervezik a cserét, és nyílt közbeszerzésben gondolkodnak, aminek az orosz cég nem örült.

Ugyanakkor két nappal később fogadta őket Tarlós István, amely találkozót  később "eredményesnek” értékelték, egy hónapra rá júniusban pedig Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes Moszkvába látogatott, hogy megtekintse a gyárat. A lapnak Tarlós István tagadta, hogy volt ilyen tárgyalása, a közlekedési vállalat pedig nem reagált a megkeresésükre. 

Előbbre jutott a Népszava cikke, mint a Karácsony Gergely által életre hívott vizsgálóbizottság négy és fél év alatt – reagált a Facebook-on Vitézy Dávid. A főpolgármester-jelölt szerint továbbra is kérdéses azonban, hogy miközben az ügy kivizsgálása elmaradt, miért maradt máig a helyén a tendert felügyelő összes szereplő a Városházán és a BKV élén. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz metrókocsik klimatizálásából sem lett semmi, az ígéretek ellenére.