„Támogassa
A lényeg

Bíróság dönthet a BKV e-jegyrendszerről

13/09/2021 08:32

| Szerző: Klubrádió

Nemzetközi választottbírósághoz fordul a BKK az elektronikus jegyrendszer szállítójával kapcsolatos elszámolási vita miatt, írja a Népszava. A német Scheidt & Bachmann nyerte az elektronikus jegyrendszer tervezésére, kiépítésére és üzemeltetésére kiírt 91 millió eurós pályázatot, de a magyarok szerint a projekt hét fázisából csupán négyet teljesített.

 
 
Az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó készülékek a HÉ
 
RIGO elektronikus jegyrendszer
 
Budapest, 2017. szeptember 8. Kártyát érint egy férfi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elektronikus jegyrendszeréhez kapcsolódó érvényesítő készülékéhez a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán 2017. szeptember 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Képünk illusztráció

"A rendszer soha nem működött, a megvásárolt jegyleolvasók, kapuk egy része raktárban porosodik. A projekt vesztesége a legfrissebb fővárosi számítások szerint több mint 9 milliárd forintra rúg. A teljes költség pedig menetközben csaknem 37 milliárdra nőtt".

A pert a főváros is támogatja, amely az előző városvezetés korrupciógyanús ügyeit vizsgálja, erre bizottságot hoztak létre, ami most jutott el a projekt tárgyalásáig. A bizottság meghallgatja Vitézy Dávidot, a projekt elindítóját, Szeneczey Balázst volt főpolgármester-helyettest, és az éppen az e-jegy bukása miatt menesztett egykori BKK vezér Dabóczi Kálmánt is, valamint Tarlós István meghallgatását is tervezik.