„Támogassa
A lényeg

Az erdőkért felelős államtitkár: A baloldal álhíreket terjeszt

11/08/2022 10:00

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani" – mondta a Magyar Nemzetnek Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, miután kiderült, a kormány katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását, beleértve a természetvédelmi területeket és a védett erdőket is.

 
Erdő
 
Forrás: Flickr.com
 

Zámbó szerint "az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik." 

Az államtitkár szerint nem csökken az erdők területe és semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok." A baloldalinak nem nevezhető Cser-Palkovics András fideszes polgármester is felszólalt az új rendelet ellen, ahogy szinte az összes környezet és természetvédelmi szervezet és a Magyar Tudományos Akadémia is. Cser-Palkovics azt írta, Székesfehérváron semmiképp sem szeretnénk, ha csökkenne a városi és városkörnyéki erdők nagysága, ezért megtiltotta a város tulajdonában álló erdők kivágását, és az egyeztetések ismételt hiányára hívta fel a figyelmet.