„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ujjé beton! - Neuman Gábor jegyzete

7/09/2019 18:05

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Kik építenek be mindent, ami még nincs beépítve? Hát a Mészárosék, a Garancsiék, a Tiborczék, meg aki még benne van a brancsban.

2019. szeptember 07. Hetes stúdió - 19.09.07. Jegyzet
03:46
00:00

Újjé, a Balatonban nagyszerű, újjé, a Balatonban jó…hogy ez nem illik ide, mármint a Balaton, mert ez a dalocska a Városligetről szól? Úgy van. Ez nem illik ide, de én a nemzetközi és a magyar helyzet fokozódása miatt idebiggyesztettem. Meg azért is, mert mi is történik a Ligetben? Lebetonozzák. Mi is történik a Balatonnál? Lebetonozzák a partokat. Azaz, beépítenek minden talpalatnyi helyet. Pedig idén március 15-i hatállyal, a Parlament megváltoztatta a Balaton-törvényt: „A Balaton-part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek” – került bele az új, március 15-én hatályba lépett Balaton-törvénybe, amely igény egységes volt a kormánypártiak és az ellenzékiek köreiben. Ennek az elvnek az érvényesülését az alacsonyabb szintű jogszabályokban, illetve a hamarosan elkészülő vízparti tervekben kell biztosítani.”- adta hírül a Miniszterelnökség. Ugye, hogy ez egyenes beszéd,  logikus, érthető, és elfogadható. De itt jön a DE!!! Például idén januárban, a fideszes Ruzsics Ferenc polgármester vezette keszthelyi önkormányzat szerint az új Balaton-törvény jelentősen korlátozza a vízparti területek fejlesztését, ezért a képviselő-testület úgy döntött, rohamtempóban, még a törvény életbelépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a part menti területeket. Egy január 18-i előterjesztés szerint a változás érintheti azt a kikötőt, amiről korábban az Átlátszó azt írta, pályáztatás és verseny nélkül szerezte meg Tiborcz István érdekeltsége. A kikötőnél a beépíthetőség jelenleg 4 százalékos, a maximális építménymagasság pedig 4,5 méter. Az új szabályozással a beépíthetőség a két és félszeresére, 10 százalékra nőhet, a maximális építménymagasság pedig három méterrel, 7,5 méterre. A part menti mólónál található, teljesen lerobbant Balaton Szálló 2009 óta a Firstfund Intézményi Ingatlanbefektetési Alapé. Az alap kezelője a Mészáros érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. A szálloda területén jelenleg 30 százalékos a maximális beépíthetőség, az új szabályozással ez 50 százalékra nőhet.

Van még!

Tiborcz István érdekeltségéhez tartozik a Hullám Szálló, amely a Balaton Szállóhoz hasonlóan rossz állapotban van. Az új szabályozás után a beépíthetőség mértéke itt is 30-ról 50 százalékra emelkedhet – írja a 24.hu.

Jó, ez volt januárban, a törvény hatályba lépése előtt. De vajon mi történt a törvény elfogadása után?

2019. szeptember 5-e, 24.hu. A balatonszemesi kemping helyén luxusszálloda és villapark épül, a zöldterület megszüntetését az új jogszabály teszi lehetővé a főépítész szerint. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist által üzemeltetett kemping az idén még kinyitott, de a jövőben egy 96 lakásos villapark és egy ötcsillagos szálloda állhat a helyén.  

Tulajdonképpen az van, hogy a törvény megszületett, de a törvényi rendelkezések még nem. Vagyis, amíg nincsenek pontos direktívák, addig gyorsan beépítenek mindent, ami még nincs beépítve. És kik építenek be mindent, ami még nincs beépítve??? Hát a Mészárosék, a Garancsiék, a Tiborczék, meg aki még benne van a brancsban. Egy telefonáló hölgy elmondta, hogy nyáron leszállt a vonatról Balatonalmádiban, hogy megfürödjön a Balatonban, de 15 kilométert kellett gyalogolnia, míg egy szabad strandhoz nem ért. Ez van. A Balaton, a Budai Vár, a Városliget kipipálva. Mi jön még?

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bognár Boglárka.

Hetes stúdió
2019.09.07. 15:00
Szerző: Neuman Gábor