„Klubrádió
Esti gyors

Újabb pénzügyi játék Mészáros birodalmában

29/08/2019 20:59

| Szerző: Klubrádió

Itt a Matolcsy-féle 6:3. A vállalati kötvénykibocsátási programban eddig szóba jövő cégek fele a NER-hez köthető.

2019. augusztus 29. Esti gyors / részlet, Csabai Károly (19.08.29.)
06:28
00:00

Kötvénykibocsátásra készül a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. mintegy 29 milliárd forint értékben.  A Magyar Nemzeti Bank ennek felét le is jegyzi a vállalati kötvényprogram keretében. Magyarul az MNB így hitelezi Mészáros cégét, de nem csak azt. Az egész program célja nem nagyon titkolható, eddig 6 vállalat neve ismert, amely részt vesz benne, ebből 3 NER-közeli – mondta el az Esti gyorsban Csabai Károly, az mfor.hu és a privatbankar.hu újságírója.

Az Opus Globalnak hozzáférhető adatok szerint mintegy 90 milliárd forintos hitelállománya van, ennek most a harmadát akarja lecserélni a kötvénykibocsátással, állami segítséggel egy sokkal kedvezőbb konstrukcióra. A cég eladósodottsága egyébként ne tűnik veszélyesnek, ha a kötvényárfolyamok kedvezően alakulnak, akkor még nyereségessé is válhat.

Az már csak hab a tortán, hogy Mészáros cégének hitelképességét elképesztően jónak minősítette egy ezzel foglalkozó cég. Persze nem a legismertebbek, legmegbízhatóbbak közül való, hanem olyan hitelminősítő, amelyről a Klubrádióban meginterjúvolt gazdasági újságíró még nem is hallott.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczai László.

Esti gyors
2019.08.29. 18:00
Műsorvezető: Rózsa Péter