„Klubrádió
Reggeli gyors

Indulatos vita az aligai strandhasználatról

3/07/2019 11:25

| Szerző: Klubrádió

Eldurvult a vita Szalay Balázs, a Club Aliga területét bérlő Kft. ügyvezetője, és Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese között a strand, a móló és a közutak használatáról. 

2019. július 03. Reggeli gyors / részlet, Bukovszki András, Szalay Balázs (19.07.03.)
10:13
00:00

Korábban is beszélt már a Klubrádióban Bukovszki András, akit arról kérdeztünk, a Club Aliga, az egykori pártüdülő új tulajdonosai sajtóhírek szerint máris korlátozzák a település egyetlen part menti területének használatát a Balatonvilágoshoz tartozó üdülőhely lakosai és nyaralói számára.

A civil szervezet képviselője akkor azt mondta: nem egészen tudják, hogy ki költözött oda, csak az érdekli őket, hogy lejuthassanak a vízhez, szabadon fürödhessenek, használhassák a köz elől el nem zárható utat, sétányt, strandot, mólót. Azonban egy sorompót már elhelyezett a cég, azzal zárták el a mólóhoz vezető közt. És csak egy kaput kell felszerelniük a kis mólóra, hogy teljesen kizárják a lakosságot.

Ilyen előzmények után a Reggeli gyorsban vitázott Szalay Balázs volt raliversenyző, az Aliga Kikötő Kft. ügyvezetője és Bukovszki András. Szalay Balázs azt mondta: „választási propaganda”, hogy nem használhatják a helyiek a strandot, a mólót, semmi nem igaz ebből. Tény, hogy van egy sorompó, de csak azért, hogy a sétáló strandolókat és a gyerekeket megvédje, teljesen téves, hogy korlátozza a bejutást - mondta. Bukovszki András hangsúlyozta, ők egy civil szervezet, amely politikamentes, csak a mólóhasználatról, a közútról, a strandolási lehetőségről, a horgászok kitiltásáról beszélnek. Sajnálatos, hogy ebbe valaki belekeverte a politikát.

Feltette a kérdést, hogy mire vonatkozik Szalay cégének bérleti szerződése, azonban a tulajdonos közölte: ez nem nyilvános. Úgy fogalmazott: noha ő vécét üzemeltet, takaríttatja a mellékhelységet, szolgáltatást nyújt, az egyesület „azt várja el, hogy autóval beállhasson a vécé mellé és ne kelljen 50 métert gyalogolnia”.

 
1980. Magyarország, Balatonvilágos Balatonaliga, MSZMP üdülő. (forrás: Fortepan/Adományozó)
 


Bukovszki András szerint ez az egész nem felel meg a valóságnak, mert június 1. óta megtiltották a horgászbottal lejutást a helyi lakosoknak, ami szerinte visszaélés a joggal. A horgászok pedig ki vannak tiltva a területről, a több száz méter hosszú szabad mólót le akarják zárni egy kerítéssel, amely már épül. Ennek eltávolítására kérte Szalay Balázst többször is.

A két fél sokszor egymás szavába vágott, a vita egyre indulatosabbá vált. Bukovszki András szerint Szalay Balázs emberek jogait veszi semmibe, a volt versenyző pedig továbbra is arról beszélt, nincs lezárva a móló, valaki választási kampányához használja ezt a helyzetet. Bukovszki András azt is elvárná, hogy a sorompóból vágjanak le, mert akkor tényleg csak az autósokat akadályozná, a gyalogosokat nem.

A hvg.hu azt írta: a Club Aligát januárban megszerző, tőzsdén jegyzett Appeninn Holding főbb tulajdonosai a kormányfő veje, Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt., valamint a kormányfő jó barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Konzum-cégek, illetve az OTP Ingatlanbefektetési Alap.

Hogy került a képbe Szalay Balázs? A hvg.hu hozzáteszi: a Club Aligát tulajdonló Pro-Mot üzletrészeinek 25,01 százalékát a Lexan Aliga Kft. birtokolja. A Lexan cégcsoport az állami vagyonkezelő vállalat volt vezérigazgatójától, Szivek Norberttől indult, aki több ingatlan megszerzésében is együttműködött a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal.

A Lexan ma már egy ügyvéd, Bolevácz Éva és – a „közös tulajdonosok” jogi csavarjával – más, ismeretlen személyek birtokában van. Az üdülő aligai címére bejegyezték a Club Catering Kft. és az Aliga Kikötő Kft. telephelyét is. Ezeket a ralizó Szalay Balázs alapította.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. július 02., kedd 08.30
Műsorvezető: Rózsa Péter