„Klubrádió
Reggeli gyors

TASZ: A törvényi szabályozás túl nagy teret hagy a megfigyelésekre

16/06/2022 10:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A törvényi szabályozás miatt nem bűncselekmény titkos megfigyelést folytatni bárki ellen – értékelte az ügyészség, a Pegasus-ügyben hozott döntését Remport Ádám. A TASZ Magánszféra Projektjének jogi munkatársa hozzátette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága már 2016-ban kimondta, hogy ez a szabályozás alapjogokat sért, de a kormány azóta sem változtatott rajta.

2022. június 16. Reggeli gyors - részlet 22.06.16. Remport Ádám
13:15
00:00

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának bűntette miatt elrendelt nyomozást az úgynevezett Pegasus-ügyben – közölte szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt a főügyészség szerint nem okoztak hátrányt a megfigyelt személyeknek.

 
Pegazus
Pixabay
 

Remport Ádám, a TASZ Magánszféra Projektjének jogi munkatársa a Klubrádiónak azt mondta, egyelőre nem lehet sokkal többet tudni annál, mint a közleményből kiderült. Valószínűsíti azonban, hogy valóban nem történt bűncselekmény, de ennek oka a törvényi szabályozás. Ez ugyanis az igazságügyi miniszter hatáskörébe helyezi azt, hogy döntsön bárki megfigyeléséről. És mint politikus, Varga Judit egyértelműen kötődik a kormányhoz, így várhatóan mindig jóvá fogja hagyni a Fidesznek nem tetsző személyek titkos megfigyelését.

Hangsúlyozta azonban, hogy a törvényi szabályozás alapjogsértő. Az Emberi Jogok Európai Bíróság (Strasbourg) ezt már 2016-ban megállapította, azóta azonban Magyarországon nem történt semmi.

Ráadásul a Pegasus kémszoftvert kifejezetten terrorelhárítás céljára lehetne, indokolt esetben bevetni. A szoftvert fejlesztő izraeli NSO is mossa kezeit, mondván nem ők döntik el, kik és mire használják a programot. A TASZ több esetben panaszt tett az izraeli legfőbb ügyésznél, hogy vizsgálja ki, nem történt-e bűncselekmény akkor, amikor az NSO exportengedélyt kapott a Pegasusra.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Remport Ádámmal
2022.06.16., csütörtök 7:47
Riporter: Mérő Vera