„Klubrádió
A lényeg

Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény Pegasus-ügyben

15/06/2022 09:38

| Szerző: Klubrádió

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának bűntette miatt elrendelt nyomozást az úgynevezett Pegasus-ügyben – közölte szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség.

A feljelentés szerint a Pegasus nevű kémprogram használatával jogellenesen figyelhettek meg számos magyar újságírót és ellenzéki közéleti személyt (akik egyébként nem kell, hogy gyanúsíthatók legyenek  bűncselekménnyel). A titkos megfigyeléseket, lahallgatásokat a magyar törvények szigorú feltételekhez kötik, az azt alkalmazó szervezettől elkülönülő bírói vagy külső engedély szükséges az alkalmazásukhoz, olvasható a Főügyészség által kiadott közleményben.

Pixabay

"Ezen eszközök alkalmazása a feltételek fennállása esetén nemcsak bűnüldözési célból, hanem a rendőrségről szóló törvényben meghatározott rendészeti vagy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényben írt nemzetbiztonsági célokból is engedélyezhető. E célokat az arra feljogosított szervek határozhatják meg. (...) A regionális nyomozó ügyészség nyomozása során nem azt vizsgálta, hogy milyen szoftvert alkalmaztak a hatóságok, hanem azt, hogy a leplezett eszközök vagy titkos információgyűjtés során alkalmazott eszközök felhasználásának törvényi követelményei fennálltak-e. A minősített iratokra is kiterjedő, széleskörű nyomozás azt állapította meg, hogy jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazása nem történt" – írták a közleményben.

Azt is vizsgálta a főügyészség, hogy okozott-e hátrányt az eljárás a megfigyelt személyeknek. Mint írták, a nyomozás adatai szerint nem – írja a 24.hu