„Klubrádió
A lényeg

Pegasus: vizsgálóbizottságot állít fel az EP

9/02/2022 16:12

| Szerző: Klubrádió

Viszonylag gyorsan döntött arról az Európai Parlament, hogy a Pegasus-botrány miatt vizsgálóbizottságot állít fel. A testület a kémszoftverek használatának szigorú szabályozását szeretné elérni.

Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel az Európai Parlamentben – írja az EUrológus. A döntésről Jeroen Lenaers, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának szóvivője számolt be.

Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) egy héttel ezelőtt foglalkozott a témával egy meghallgatása keretein belül, ahol többek között Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a Direkt36 munkatársa, maga is a megfigyelés áldozata és a botrány kirobbantó nemzetközi újságíró-csapat magyar tagja mondta el tapasztalatait. Az ott elhangzott alapján több EP-képviselőben is megfogalmazódott, hogy a parlamentnek külön vizsgálóbizottságot kellene felállítania a kémszoftver európai felhasználásával kapcsolatban.

A Pegasus-ügy előkerült egy másik testület előtt is, a külföldi befolyásolási kísérleteket tanulmányozó bizottság jelentésében elítélte, hogy állami szervek tömegesen és jogellenesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen. Egyúttal azt mondják, hogy a jogszabályi keret megerősítésével gyorsan meg kell oldani a Pegasushoz hasonló kémszoftverek problémáját, hogy az ilyen szoftverek terjesztőit, felhasználóit és a szoftverrel visszaélő személyeket felelősségre lehessen vonni.

Az Európai Néppárt ezen túlmenően csütörtökön délelőttre egy meghallgatást szervezett, amelyen felszólal többek között a megfigyelési ügyet kirobbantó Forbidden Stories két vezetője mellett Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója is.