„Klubrádió
A lényeg

Stop a rabszolgatörvénynek és a Liget-projektnek is

5/11/2019 17:17

| Szerző: Klubrádió

Aktívan töltötték első napjukat a Fővárosi Közgyűlés tagjai, az alakuló ülés protokolláris része után a győztes ellenzék egyből hozzányúlt a Liget-projekthez, a rabszolgatörvényhez és kihirdette a klímavészhelyzetet. Úgy tűnik, nem lesz Új Nemzeti Galéria, legalábbis a Városligetben, a fővárosnak dolgozók pedig nem kell, hogy a túlórák számának növelését engedő törvény miatt alkudozzanak főnökeikkel. Lendületesen kezdett a többséggé vált ellenzék, de volt, amikor mintha már az első napon megrogyott volna az együttműködés.

Több fontos döntést hozott már megalakulása napján az új fővárosi közgyűlés. Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt szavazás a városligeti nagyberuházásokról szólt. A fővárosban többségre jutott ötpárti együttműködés támogatta Karácsony Gergely főpolgármester Liget-projektről szóló javaslatát, amelynek lényege, hogy új épületeket már ne húzzanak fel a parkba. 17-en támogatták, 2-en ellenezték a javaslatot, több ellenzéki, vagyis Fidesz-KDNP-s képviselő tartózkodott.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
 
 Az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
 
 

Mivel Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, amit nem akar Budapest, az nem fog megépülni, a fővárosi döntés megakadályozhatja a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria terveinek megvalósítását is. Ezeknek a megépítése ugyanis még nem kezdődött el, szemben a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum munkálataival.

Karácsony Gergely Orbán Viktor meghívására részt vesz a november 6-ai, szerdai kormányülésen, ahol szintén téma lesz a Liget-projekt. Baán László miniszteri biztos egy hete még arról beszélt a Klubrádióban, nagyon reméli, Budapest új vezetése nem állítja le a beruházásokat, Karácsony Gergely elhagyja kampányszlogenjeit.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
 
 Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere, Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere, Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, Déri Tibor, a IV. kerület momentumos polgármester és Havasi Gábor, a XXII. kerület momentumos polgármestere  MTI/Balogh Zoltán
 

 

Kihirdették a klímavészhelyzetet

A közgyűlés, ellenszavazat nélkül, támogatta a klímavészhelyzet kihirdetését is. A testület szerint az éghajlatváltozás alapvető fenyegetést jelent a jólétre, a társadalmi békére és a jövő generációk életfeltételeire.

A főváros ezért kötelességet vállalt az éghajlatváltozás elleni fellépésre, célja, hogy az önkormányzat és cégei karbonsemlegessé váljanak, működésük a zöldenergián alapuljon.

Másképp akarnak reklámozni, megtolnák az egészségügyet

A fővárosi reklámfelületek hasznosításáról szintén döntött a közgyűlés.

Felmérik Budapest intézményeinek és cégeinek tulajdonában álló reklámfelületeket, majd egységes koncepciót készítenek a hasznosításukról. Ennek elfogadásáig ezután a fővárosi cégek nem köthetnek egy évnél hosszabb reklámszerződéseket.

A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta az Egészséges Budapestért Program további fejlesztését is. A cél, hogy a kormánnyal együttműködésben javítsák a kerületek egészségügyi ellátását, illetve a szakintézményeket.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
 
 Karácsony Gergely főpolgármester az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén MTI/Balogh Zoltán
 

A Fővárosnál nem lesz rabszolgatörvény

A közgyűlés megszavazta, hogy ne lehessen alkalmazni a túlóratörvényt a főváros tulajdonában lévő cégeknél. Fideszes képviselők azt támogatták, hogy maradjon a túlóratörvény, mert aggódnak a munkaerőhiány miatt.

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy ellenzéki vezetésű városok sorra fogadtak el olyan döntéseket, hogy nem fogják alkalmazni a rabszolgatörvényt, azután, hogy az Országgyűlés fideszes többsége megszavazta azt.

A főpolgármester szerint a döntés semmilyen módon nem akadályozza, hogy azon a színvonalon végezzék a közszolgáltatásokat, mint korábban. "Kizsákmányolt munkavállalókkal jó közszolgáltatásokat nem lehet végezni" – fogalmazott.

Öt helyettes, köztük Budapest lelkiismerete

A közgyűlés öt főpolgármester-helyettest választott meg. Karácsony Gergely első helyetteseként Gy. Németh Erzsébetet, a Demokratikus Koalíció (DK) tagját mutatta be, aki a humán- és kulturális területek igazgatója lesz. A főpolgármester arra kérte, mindig figyelmeztessen, hogy a közgyűlés döntéseinek középpontjában az emberek állnak, és tegyen meg mindent azért, hogy Budapest Közép-Kelet-Európa kulturális központjává váljon.

Helyettesnek választották a szocialista Tüttő Katát is, aki a városüzemeltetésért vállal felelősséget.

A párbeszédes Dorosz Dávid, akit a főpolgármester régi barátjának és harcostársának nevezett szintén a helyettese lesz, feladata, hogy Budapestet segítse "átrángatni" a huszadik századból a huszonegyedikbe, a klímavédelmi feladatokból meglévő lemaradások bepótlása mellett.

Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor
 
 Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor MTi/Fotó:Balogh Zoltán
 

A Momentumból Kerpel-Fronius Gábor kapott főpolgármester-helyettesi posztot, ő a korrupció ellenes harcért, az átláthatóságért felel. Karácsony szerint Kerpel-Fronius lesz "Budapest lelkiismerete".

Az ötödik helyettes Kiss Ambrus politológus, aki eddig a Policy Agenda vezető elemzőjeként dolgozott, hozzá a fővárosi pénzügyek és a városháza üzemeltetése tartozik majd. Az elemző nem először száll be a politikába, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt miniszteri kabinetfőnöki és államtitkári tisztséget töltött be.

Baranyit kihagyták, a Fidesz bojkottált

Közben Baranyi Krisztinát, Ferencváros új polgármesterét egyik bizottságba sem szavazták be. A IX. kerületi politikus Facebook-oldalán azt írta, hogy a most Budapestet vezető pártok nem tartották érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként. Érdemesnek tartották viszont Pál Tibort, akit Ferencváros polgárai közel 30 év után kiszavaztak a kerület vezetéséből – tette hozzá Baranyi.

Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás nemcsak a közgyűlésben, a Facebookon egy kommentben is jelezte, ők viszont megoldanák a problémát. Egyeztetnének Baranyi Krisztinával és a saját bizottsági helyeikből átadnának egyet neki. Gy. Németh Erzsébet szerint senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja.

Baranyi Krisztina a Klubrádiónak azt mondta, félreértés, hogy beszélni szeretne Karácsony Gergellyel, nem fog kapálózni a bizottsági tagságért, nem veszi el a Momentumtól a helyet és nem fog a fővárosi közgyűlés egyik bizottságában sem dolgozni.

Fideszes képviselők sem lesznek a fővárosi önkormányzat bizottságaiban. A kormánypárt szerint ugyanis a posztok elosztása nem tükrözi a képviselő helyek arányait, ezért egy tagot se delegált a testületekbe.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
 
 Pokorni Zoltán, a XII. kerület és  Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Régi miniszterek kerültek fővárosi cégekhez

A Népszava arról írt, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagja lesz többek között Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter. Draskovics a lap megkeresésére csak annyit mondott, hogy „az ellenzéki összefogás pártjai keresték meg és ő örömmel mondott igent”, de „jelenleg még nincs abban a helyzetben, hogy ennél többet mondjon”.

A közlekedési cég felügyelőbizottságába bekerült Czeglédy Gergő óbudai egyéni képviselő, a helyi MSZP vezetője – aki Hadházy Ákos szerint több üzleti kapcsolatban is állt a Fidesszel – az érintett ezt visszautasította és rágalmazás miatt feljelentette a független képviselőt.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatótanácsába beválasztották Tordai Csaba alkotmányjogászt, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányok államtitkárát és Kolber Istvánt aki a Gyurcsány-kormány fejlesztési minisztere, a Somogy Megyei Önkormányzat tagja volt. A BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. igazgatósági tagja lett Gál J. Zoltán, volt államtitkár.

Karácsony tanácsadója lett az Átlátszó alapítója

Döntöttek Budapest új főjegyzőjéről is, a feladatot Számadó Tamás kapta. A jogász végzettségű 46 éves szakember november 11-től tölti be a tisztséget.

Karácsony Gergely jogi tanácsadója lesz Tordai Csaba alkotmányjogász, ügyvéd, a Gyurcsány- és Bajnai-kormány egykori jogi és közigazgatási államtitkára, aki most kiszállt az Átlátszó oknyomozó portálból, amelynek alapítója és résztulajdonosa volt – a váltást maga jelentette be.

A készenléti rendőrség korábbi alezredesét, Handl Tamást nevezte ki a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) élére a közgyűlés. Handlt Karácsony Gergely javasolta a korábbi igazgató, Pető György helyére. Elmondta, hogy az új jelöltre szigorúan szakmai alapon tett javaslatot.

A Fideszes Láng Zsolt Karácsony korábbi ígéretére emlékeztetett, mely szerint az új vezetőket pályázat alapján választják ki. Kifogásolta, hogy Handl esetében ilyenről nincsen tudomása. Karácsony válaszként elmondta, hogy a bizonyos ígéret a cégekre vonatkozott, a FÖRI nem tartozik oda.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
 
 Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi képviselője Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Megszavazták Tarlós István extra végkielégítését

A közgyűlés 70 százalékos többséggel döntött Tarlós István korábbi főpolgármester végkielégítésének megtoldásáról. A törvény szerint járó háromhavi illetményének megfelelő pénzen kívül további összeget is fizet számára a főváros. A Momentum, Baranyi és a DK nemmel szavazott.

Karácsony szerint, amikor politikai riválisunkat megbecsüljük, akkor a mögötte álló szavazókat is elismerjük. Soproni Tamás momentumos képviselő azonban más szempontról beszélt. Nem sajnálják Tarlóstól a végkielégítést, mondta, de úgy vélik, az emelésnek szimbolikus üzenete van. Mégpedig az, hogy az előző főpolgármester nagyon jó gazda volt, ezért nem elég a végkielégítés, több jár neki. Baranyi Krisztina, független képviselő szerint a szimbólumok és az árkok betemetése nagyon fontos, de ehhez szerinte a díszpolgári cím éppen elég.

Uniós zászló adott, Wass Albert-molinót kapott

2011-ben, Tarlós István főpolgármesterként a Fővárosi Közgyűlés üléseiről eltávolíttatta az uniós zászlót. Akkor azt mondta: „egy nemzetnek elég egy lobogó”. Ez az eset az ellenzék körében komoly felháborodást keltett. A zászlót Karácsony Gergely most visszahelyezte.

Előkerült kedden egy Wass Albert-molinó is. „Aki szerint Wass Albert náci, az magyargyűlölő” feliratú lepedővel fogadták tiltakozók Karácsonyt a városháza épületében. A demonstráció előzménye, hogy a főpolgármester megválasztása után három nappal egy élő interjúban nácinak nevezte az írót, majd nem sokkal később elnézést kért megjegyzése miatt.