„Támogassa
A lényeg

Putyin az ukrán megyehatárokkal együtt ismerte el a szakadár államokat

22/02/2022 19:03

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin közölte: „a határok egybeesnek Donyeck és Luganszk megyék akkori határaival, amikor azok Ukrajnához tartoztak”. Vagyis a két, Oroszország által elismert szakadár állam vélhetően a jelenleg ellenőrzöttnél nagyobb területre, a két teljes megyére tart igényt. Eközben az EU és Nagy-Britannia is gazdasági szankciókról döntött. Magyarország nem vétóz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este hivatalosan elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területeket, és azonnal orosz „békefenntartó” egységeket vezényelt oda.

  • Erre a válaszul a brit kormány öt orosz bank és három orosz oligarcha ellen rendelt el vagyonbefagyasztást is tartalmazó szankciókat kedden. Boris Johnson szerint a labdarúgó Bajnokok Ligája Szentpétervárra tervezett döntőjét is el kéne költöztetni. (Ehhez kapcsolódik, hogy a lengyel futballválogatott nem akar Oroszországban pályára lépni.)
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: fontolgatják a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Moszkvával.
  • Orbán Viktor miniszterelnök telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz-ukrán konfliktusról. Orbán biztosította Zelenszkijt arról, hogy Magyarország – ahogyan eddig, ezután is – támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.
  • Ezzel együtt jött a hír, hogy a Magyar Honvédség csapatokat vezényel a keleti országrészbe. Fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter.
  • Helyi idő szerint kedd délelőtt már a washingtoni Fehér Ház is „invázióként” értékelte az orosz csapatok kelet-ukrajnai állomásoztatását, hívta fel a figyelmet az Associated Press. Ennek azért van különös jelentősége, mert Joe Biden elnök korábban az invázió megkezdéséhez kötötte azoknak a súlyos szankcióknak a kivetését Moszkvával szemben, amikkel már hónapok óta fenyegetőzik.
  • A NATO-főtitkár szerint Putyin Ukrajna teljes körű megtámadására készül. Jens Stoltenberg szerint ugyanakkor hiba lenne, ha Ukrajna elhamarkodott reagálna az oroszok kelet-ukrajnai bevonulására, mert nincs még minden diplomáciai megoldás veszve.
Ukrán válság - A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki
 
Vlagyimir Putyin orosz elnök videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot a moszkvai Kremlben 2022. február 21-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij
 
 
  • Vlagyimir Putyin keddi beszédében demilitarizált, semleges Ukrajnát követelt, amely még további területekről is lemond a Moszkva által elismert szakadárállamok javára. „Milyen határok között ismerjük el ezeket a köztársaságokat? Elismertük őket, tehát minden dokumentumukat is, így az alkotmányaikat is, amelyekben benne van, hogy ezek az országok azokat a megyei határokat tekintik területük határainak, amelyek között Ukrajnában voltak” – fogalmazott. „A minszki megállapodások nem léteznek többé” – jelentette ki. Putyin a felsőház engedélyét is megkapta, hogy Oroszországon kívül vesse be a hadsereget.
  • Ezzel párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, Ukrajna 2014 óta nem képviseli a területén élő valamennyi népet, ezért kétséges a joga a szuverenitáshoz.
  • Este született meg az EU döntése az Oroszországot érintő gazdasági szankciókról, amelyek azok ellen irányulnak, akik részt vettek a szakadár régiók elismeréséről szóló döntésben, amit az EU jogellenesnek tart; ugyancsak büntetik azokat a bankokat, akik orosz katonai és más műveleteket finanszíroznak. Emellett az orosz államnak és kormánynak az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz való hozzáféréseit is megnehezítik; illetve a szakadár régiók és az EU közötti kereskedelmet is blokkolni próbálják. Magyarország nem vétózza az EU-s fellépést.

(források: AP, BBC, Telex, 444)