„Támogassa
A lényeg

Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai szakadár államokat

21/02/2022 19:32

| Szerző: Klubrádió

Oroszország ezentúl nem Ukrajna részeként, hanem független államként tekint Donyeck és Luhanszk régiókra, amelyekkel segítségnyújtási szerződést is kötnek. A döntést Vlagyimir Putyin orosz államfő jelentette be televíziós beszédben, amelynek végén aláírta a kelet-ukrajnai szakadár államok elismeréséről szóló elnöki rendeletet. Ezzel megteremtik a szerződéses feltételeit, hogy a két szakadár állam vezetése hivatalosan is behívhassa az orosz csapatokat az Ukrajnától elfoglalt, Donbaszként is emlegetett területre.

Oroszország elismeri a szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságokat” – közölte hétfő este televíziós beszédben Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a két kelet-ukrajnai szakadár állam függetlenségének elismeréséről szóló rendeletét a kamerák előtt írta alá. 

Oroszország kölcsönös barátsági, együttműködési és segítségnyújtási szerződést is köt a Moszkva által mostantól független államnak tekintett két entitással – közölte Putyin, aki azt is kijelentette, ha bármilyen várontás lesz a Donyecki Népköztársaság vagy a Luhanszki Népköztársaság területén, akkor azért a felelősség kizárólag az ukrán vezetést terheli. 

Ukrán válság
 
Archív /
Ukrán katona pihen a Donyeck megyei Debalceve közelében 2021. december 3-án. MTI/AP/Andriy Dubchak
 

A megállapodás azt jelenti, megteremtetik a szerződéses feltételeit annak hogy a két szakadár állam vezetése behívhassa az orosz csapatokat a Donbasz néven is emlegetett megszállt kelet-ukrajnai régióba. Mivel Oroszország ezentúl nem Ukrajna részeként, hanem független államként tekint Donyeckre és Luhanszkra, egyúttal az orosz katonai jelenlétet sem tekintik illetéktelennek.

A két szakadár entitás 2014-ben jött létre, miután oroszbarát és kormányellenes zavargások, majd nyílt polgárháború kezdődött Ukrajnában. A két entitás a létét eddig is Oroszország hivatalosan el nem ismert katonai, valamint gazdasági és politikai támogatásának köszönhette. Putyin rezsimje eddig formálisan távol tartotta magát tőlük, Ukrajna belső ügyének, az országon belüli polgárháborúnak minősítve a két kváziállam és a kijevi központi kormányzat közti konfliktust. Kelet-Ukrajnában közel nyolc éve rendszeresek az összecsapások a kormányerők és a szakadárok között, az ENSZ becslései szerint a harcok miatt eddig több mint 14 ezer ember vesztette életét. Az oroszbarát szeparatisták az általuk követelt területnek jelenleg nagyjából az egyharmadát tartják ellenőrzésük alatt.

Putyin a két szakadár állam mostani elismerése kapcsán azt is kijelentette: "A modern Ukrajnát teljes egészében Oroszország hozta létre, egészen pontosan a bolsevik, kommunista Oroszország". Az orosz elnök hozzátette, hogy szerinte Lenin ártott Oroszországnak azzal, hogy létrehozta Ukrajnát, és Putyin egy fenyegetést is elejtett: azt mondta, ha Ukrajna „kommunizmus-mentesítést” akar, akkor Oroszország majd megmutatja, hogyan is néz ez ki.

 
Vlagyimit Putyin
Forrás: Flickr.com
 

Oroszország korábban az Ukrajnából 2014-ben szintén kiszakított terület, a Krími Köztársaság nevű szakadár állam függetlenségét is elismerte, de ez az entitás nem létezett sokáig, mert még 2014 tavaszán Oroszország annektálta. A terület orosz bekebelezését a nemzetközi közösség elsöprő többsége elutasítja.

Az orosz alsóház alig egy hete, február 15-én szavazott meg egy Putyinhoz intézett felhívást arról, hogy Oroszország ismerje el a nyolc éve orosz támogatással Kelet-Ukrajnában az ukrán hadsereg ellen harcoló területek függetlenségét.

A kért döntés most megszületett,  amiről, nem sokkal a rendelet aláírása előtt, Putyin tájékoztatta az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaország elnökét, Emmanuel Macront, valamint Olaf Scholz német kancellárt is, akik ugyancsak közleményben fejezték ki csalódásukat az orosz lépéssel kapcsolatban.

Korábban hétfőn az orosz elnök arról is beszélt, hogy egy, Ukrajna NATO-tagságára vonatkozó moratórium nem fogja megoldani az Oroszország és a Nyugat közötti feszültséget. "Azt gondoljuk, hogy ez nem engedmény számunkra" – fogalmazott.