„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagyon úgy tűnik, háború lesz Ukrajnában, készenlétben a kárpátaljaiak is

25/01/2022 16:47

| Szerző: Klubrádió

Egyáltalán nem optimista az orosz-ukrán konfliktus alakulását tekintve, az látszik, hogy megindulnak egymás ellen a hadseregek, eszkalálódik az ukrajnai háború – mondta Rácz András védelmi kutató. Kárpátalján az emberek úgy érzik, jöhet egy szikra, és akkor bármi megtörténhet. A menekülés gondolata azonban nem igazán jellemző, igaz a megye lakóinak jelentős része amúgy is külföldön tartózkodik – számolt be a helyiek hangulatáról Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

2022. január 25. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Rácz András - 2022.01.25.
09:27
00:00

Valószínű, eszkalálódni fog az orosz-ukrán háború, amely egyébként jelenleg is zajlik, immár nyolc éve változó intenzitással – mondta Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Szerinte a háború kiterjedését vetíti előre, hogy Oroszország mostanra olyan nagyságú és összetételű erőket vont össze Ukrajnai határai mentén – és további erők összevonása is folyamatban van –, hogy ebből a helyzetből az orosz kormányzatnak nagyon nehéz lenne arcvesztés nélkül kihátrálnia. Ezen túl az is látszik, hogy az orosz belföldi propaganda egyre jobban hergeli az orosz társadalmai, mintha próbálná ráhangolni egy Ukrajna elleni háborúra, a vádak pedig hasonlóak, mint 2014-ben, a lényegük, hogy tulajdonképpen ukrán agresszióra lehet számítani, és elsősorban Ukrajna tehet a feszültség kiéleződéséről – mondta az elemző, aki ahogy fogalmazott, egyáltalán nem optimista ebben a pillanatban.

Ukrán válság
 
 Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva. MTI/AP/Efrem Lukackij
 
 

Rácz András szerint arról egyelőre nincs szó, hogy Oroszország egész Ukrajna megszállására készülne. Az eddig összevont orosz haderő 160-170 ezer katonából áll, ami nyilván nem elegendő egy több mint 40 milliós ország teljes elfoglalására, ráadásul ezek közt nincsenek olyan alakulatok, amelyek kifejezetten megszálló feladatokra alkalmasak lennének. Azért sem valószínű nagy területek megszállása, mert akkor elkerülhetetlen lenne a városi harc, ami még a világ legfejlettebb hadseregének, az amerikainak is mindig nagyon hosszú és véres küzdelmet jelent. Ez pedig nem olyasmi, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök könnyen el tudna adni otthon. Rácz András azonban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi, január végi állapotokról beszél, lehet, hogy egy hónap múlva másként fog kinézni a helyzet.

Most tehát az látszik, hogy az orosz hadsereg vereséget készül mérni az ukrán katonaságra valahol a határ közelében, mélyebben nem akarnak behatolni a szomszédos ország területére. Ezután több forgatókönyv is lehetséges, az egyik szerint a győzelem után Oroszország nyíltan bevonulna a két kelet-ukrajnai szakadár entitásba, a Donyecki és Luhanszki területekre, amelyek a létüket eddig is az ő katonai, gazdasági és politikai támogatásának köszönhették. Jelenleg hivatalosan Oroszország távol tartja magát tőlük, Ukrajna belső ügyének, az országon belüli polgárháborúnak minősítve a két kváziállam és a kijevi központi kormányzat közti konfliktust. Ha tehát a háború eszkalálódik, akkor annak legvalószínűbb helyszíne ez a két szakadár entitás lesz, amelyek orosz támogatással 2014 után nyilvánították magukat önálló állammá.

„Soha nem lehet tudni alapon” – hangulatjelentés Kárpátaljáról

Kárpátalján, Ukrajna jelentős részt magyarok lakta nyugati régiójában egyelőre csak a távoli horizonton jelenik meg az emberek számára az orosz-ukrán háború kirobbanása, hiszen jobbára csak a médiából, illetve az internetről értesülnek az Ukrajna keleti felében, az orosz határ közelében történtekről – mondta Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke. De a fejekben azért így is ott van már, hogy jöhet egy szikra, és bármi megtörténhet, egyik keleten tartózkodó kollégája már arra készül, hogy visszatér Kárpátaljára „soha nem lehet tudni alapon”.

2022. január 25. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Zubánics László - 2022.01.25.
05:22
00:00

Miközben a nyugati megyében az ott élők még elsősorban a napi problémákkal, így a közüzemi árak alakulásával foglalkoznak, az az érzés is erősödik bennük, hogy mintha a hetvenes, nyolcvanas évek hidegháborús hangulata térne vissza. Ez az embereket és a médiát is megüli, mindenki készül mindenre, a hazafiak a haza megvédésére, az egyszerű emberek a családjuk védelmére, és arra, hogy ha kell összepakolják a bőröndöket. Ezen kívül ott van a besorozás veszélye is, amivel számolni kell. Egyelőre azonban sorozás és behívás sincs, az ukrajnai törvények szerint előbbiek tavasszal zajlanak, mozgósítás pedig csak hivatalosan kihirdetett háborús helyzetben lehetséges. A menekülés gondolata jelenleg nem igazán jellemző, igaz a megye lakóinak jelentős része, 30-40 ezer ember jelenleg külföldön tartózkodik vendégmunkásként, Magyarországon, Csehországban, Németországban – tette hozzá Zubánics László, az UMDSZ elnöke.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Rácz Andrással
2022. január 25., kedd 07.10
riporter: Dési János
Reggeli gyors/Interjú Zubánics Lászlóval
2022. január 25., kedd 07.20
riporter: Dési János