„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Pikó: A szemünk előtt omlik össze az állam

12/10/2023 12:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az ellenzék legnagyobb problémájának azt tekinti Pikó András, hogy "a szemünk előtt omlik össze az állam" és lényegében nem tehetnek semmit. Józsefváros polgármestere ennek ellenére úgy véli, erős kormányzati ellenszélben 2024-ben is van esélye választást nyerni.

2023. október 12. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. október 12., csütörtök 09:00): Pikó András
50:58
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

"Az egyik fő kérdés, az új választási kampányra készülve, hogy mi teljesült a választóknak tett ígéretek közül, most 85 százalék körül tartunk, és ez még több is lesz" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Pikó András. Első ciklusa végéhez közeledve az elért eredményeiről, nehézségeiről és a jövőre vonatkozó terveiről kérdeztük egykori kollégánkat, Józsefváros polgármesterét. Kiemelte, kerületvezetőként igyekszik mindenkivel kommunikálni, a fogadó órái száma megnövekedett, már egész napot szán erre, ami becslése szerint tovább nő majd.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat, és az ahhoz közeli média folyamatosan igyekszik lejáratni, Pikó elmondta, egy pillanatig sem bánta meg a döntését, hogy beszállt a politikába, sokkal jobban zavarja az, hogy a családjára milyen hatással van az orosz mintára működő lejáratás: "nem jó apát így látni a címlapon, ahogy a férjet sem". Hozzátette, a karaktergyilkosság a célszemély helyett inkább annak környezetét gyötri meg.

Az ellenzék legnagyobb problémájának azt tekinti, hogy "a szemünk előtt omlik össze az állam", miközben és lényegében nem tehetnek semmit. A közoktatás és az egészségügy állapota katasztrofális. Ugyanezt látja Pikó a közbiztonságban is, amely ugyancsak állami feladat. Az önkormányzat 300 millió forinttal támogatja a rendőrség munkáját, amelynek fele az önkormányzat által telepített kamerarendszer üzemeltetésére megy el. Józsefváros 60 rendőrlakást biztosít. Több mint 100 millió forint megy arra, hogy rendőrök legyenek az utcákon, nem látjuk őket. "Ezt azzal, hogy »szálljon be az önkormányzat«, nem lehet megoldani" – foglalta össze, hozzátéve, hogy volt fideszes polgárőrség, akik csak a pénzt nyúlták le, de érdemi munkát nem végeztek, és ezért fel is jelentették őket.

"Nem egyedül rám keni ezt a kormány és a kormányközeli média, rám csak több jut" – mondta. Megjegyezte, a Metropol ugyan gyakran kritizálja Pintér Sándor belügyminisztert is, aki – hangsúlyozta Pikó – valóban felelős a rendvédelem zavartalan működéséért, de mégsem ő van a címlapon.

 
Selmeci János, Pikó András és Herskovits Eszter
Fotó: Klubrádió
 

Az Iványi Gáboréknak nyújtott támogatással kapcsolatban azt mondta, "csak tüzet tudunk oltani".

Újraindulásával kapcsolatban azt mondta, kemény támadásokra számít, hiszen Józsefváros Kocsis Máté politikai otthona. Bízik abban, hogy ellenfele elfogadja invitációját vitára, mert Pikó őszintén úgy véli, hogy meg tudja győzni a választókat.

"Újságíróként is gyakoroltam hatást a társadalomra. Ehhez képest egy 80 ezres kerületben 45 milliárdos kerettel, nagy intézményrendszerrel rendelkezve segíthetünk embereken, hogy jobban, öntudatosabban és büszkébben éljenek, sokkal nagyobb lehetőség és feladat" – összegezte.

(Pikó András a Klubrádió műsorvezetője volt polgármesteri kampánya megkezdéséig – a szerk.) A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2023.10.12., csütörtök 9:00
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János