„Támogassa
Reggeli gyors

Pikó: Pofátlanul használták ugyanazt a számlát több projektnél

21/09/2023 10:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Ugyanazt a számlát több projektnél is elszámolták, ez elég pofátlannak tűnt" – indokolta az előző vezetés idején végrehajtott káptalanfüredi beruházás kapcsán tett feljelentését Pikó András Józsefváros polgármestere. Beszélt arról is, hogy a közgyűlés csütörtökön meghallgatja Iványi Gábor lelkészt.

2023. szeptember 21. Reggeli gyors - részlet 23.09.21. Pikó András
12:33
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, kedden a józsefvárosi polgármesteri hivatalban átvették a NAV nyomozói a káptalanfüredi gyermeküdülő dokumentumait.

"Olyan bizonyítékokat vettek át, amelyek azt a megalapozott gyanúnkat támasztják alá, mely szerint az egyik nagy önkormányzati beruházásoknál költségvetési csalás történt" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Pikó András Józsefváros polgármestere. A Klubrádió egykori műsorvezetője hozzátette, ez újabb állomás a kerület tulajdonában lévő káptalanfüredi gyermeküdülő hosszú kálváriájának.

Felidézte, a korábbi vezetés konferenciaközpontot, kézilabdacsarnokot, utánpótlás-központot akart létesíteni a VIII. kerület birtokában lévő üdülő helyén, amelyben a veszprémi kézilabdacsapat, a Veszprém Handball Team Zrt. is partnerként vett részt. A beruházáshoz tao-pénzeket is bevontak. A csapatnak ennek értelmében 386 millió forintról kellett elszámolniuk a 2019 óta új önkormányzati testület felé, hogy az önkormányzat a minisztérium felé megtehesse ugyanezt. A kézilabdacsapat olyan számlákat mutatott be, amelyeken az látszott, hogy legalább 4-5 különböző érkeztetésű számlák vannak. Ez vetette fel annak gyanúját, hogy a beruházás során visszaéltek a tao-pénzekkel.

"Ugyanazt a számlát több projektnél is elszámolták, ez elég pofátalnnak tűnt" – mondta Pikó, hozzátéve, hogy behatóbb vizsgálódást követően a vezetés elegendőnek ítélte a bizonyítékokat feljelentés benyújtásához.

A káptalanfüredi beruházás összetettségét jól mutatja, az addig jól működő gyermeküdülő helyén Kocsis Máté ötlete alapján Simicska Lajossal kötöttek egy "beruházási szövetséget", amelynek eredményeképp tarra vágták az erdőt, ledozerolták a faházakat és a helyükön 6 pavilont terveztek felépíteni. Ez volt a Veszprém Handball Team Zrt. feladata.

"Akkor nyílt tágra a szemünk, amikor az általunk nem elfogadható számlák között feltűnt egy közel 100 milliós tanácsadói szerződés is, olyan cég részéről, amely Kocsis Máté jobbkeze, Bíró Szabolcs kezében volt" – tette hozzá. Megjegyezte Kálomista Gábor kormányközeli producer is érintett az ügyben, aki a Veszprém Handball Team Zrt ügyvezetője.

Hozzátette, ez csupán az előző vezetés egyik ügye, amely miatt feljelentést tettek.

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangélikus Testvérközösség elleni ellehetetlenítő hadjáratról is beszélt. Pikó meghallgatásra invitálta Iványit, ahol kiállást akar elfogadtatni a testületi ülésen.

A videóból kiderül, hogy Budaörs és Szeged után Józsefváros is megsegíti Iványiékat 10 millió forinttal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pikó Andrással
2023.09.21., csütörtök 7:40
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János