„Támogassa
Esti gyors

Pikó: A nemzeti trafikos haverok profitja sokkal fontosabb, mint a városok közbiztonsága

26/09/2023 21:36

| Szerző: Klubrádió

A kerület egyes nemzeti dohányboltjai körül az alkoholfogyasztás és a szemetelés mellett már a prostitúció és a drogterjesztés is megjelenik; mindez nem józsefvárosi probléma, mindenhol jelen van, mert a kormány kivette a trafikokat az önkormányzatok helyi rendeleteinek hatálya alól – mondta Pikó András polgármester. Szerinte a kormányban is pontosan tudják, hogy miről van szó, csak "a nemzeti trafikos haverok profitja sokkal fontosabb, mint a városok közbiztonsága".

2023. szeptember 26. Esti gyors / részlet, Pikó András (23.09.26.)
06:07
00:00

Megelégelte Józsefváros, hogy az éjjel-nappali trafikok részben italboltokként működnek – talponállók, csak éppen az utcán állnak és isznak az emberek (mivel az alkoholt bent nem lehet elfogyasztani). Ez nem józsefvárosi probléma, de a kerület úgy döntött, tesz valamit ellene.

Arra a kérdésre, hogy milyen módszert próbáltak bevetni, Pikó András, a kerület vezetője elmondta: az önkormányzatok felterjesztési jogával éltek, amelyet lehet használni akkor, amikor a képviselő-testület úgy dönt, hogy törvénymódosítást kér. Azt kérték, hogy a nemzeti trafikok tartozzanak az önkormányzatok helyi rendeleteinek hatálya alá, ahogy minden más kereskedelmi üzlet. Jelenleg ugyanis nincs közük ezekhez a nemzeti intézményekhez, ha jól tudja, csak a NAV ellenőrizheti őket. Ez régi probléma, a fideszes Kocsis Máté még józsefvárosi képviselőként beterjesztette ugyanezt a módosító javaslatot 2019-ben, majd az önkormányzati választás után visszavonta valamiért. „Nem merek belegondolni, hogy mi volt ezzel a szándéka” – fogalmazott a független, ellenzéki pártok által támogatott polgármester.–

Aki elmondta: erre a feladatra nem elegendő a közterület-felügyelet, amely kiszabhat helyszíni bírságot közterületi alkoholfogyasztásért, de azt vagy befizetik, vagy nem; a szabálysértési büntetések a rendőrséghez kerülnek. Ők egy évben akár 8-10 ezer feljelentést is tesznek, amelynek sorsáról nem tudnak semmit. (Egy ekkora kerületben a közterület-felügyelet nézik az italozás mellett a szemetelést, a kutyapiszkot, a parkolást, így jöhet össze ekkora szám.) Azonban a közteresek fenntartása az önkormányzat feladata és költsége, viszont a büntetés összege az államkasszába folyik be. Ráadásul a rendőrségnek valószínűleg nincs is elég embere ehhez.

Pikó András hangsúlyozta: a problémát a kormány állította elő azzal, hogy kivette a nemzeti dohányboltokat a helyi rendeletek hatálya alól. Hozzátette: náluk nem csak az italozás és a szemetelés a gond, van olyan dohánybolt, amelynek a környékén prostitúciós tevékenységet, drogterjesztést szerveznek, magyarán közbiztonsági probléma. Ezt a a környék lakói is tudják, és kérik a polgármestert, hogy csináljon valamit. Mindezt csak úgy lehetne megoldani, ha egy hellyel probléma van, akkor az önkormányzatnak lenne hatásköre korlátozni a nyitvatartást, az alkoholárusítás időtartamát, tudnának büntetni. Ezt kérte, de a kormány elutasította, „ha akarom, nagyon cinikus indokkal”, hogy szabályozhatják a közterületi alkoholfogyasztást, tehát büntethetnek. Amit azonban megtesznek évek óta – utalt vissza az előbbiekre –, de nincs eredménye. Szerinte a kormányban is pontosan tudják, hogy miről van szó, csak „a nemzeti trafikos haverok profitja sokkal fontosabb, mint a városok közbiztonsága. Hozzátette, mindenhol ez van, ahol ezek a helyi rendeleteken felül álló intézmények működnek.

(Pikó András a Klubrádió műsorvezetője volt polgármesteri kampánya megkezdéséig – a szerk.) A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Esti gyors
2023. szeptember 26., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván