„Klubrádió
A lényeg

Megvannak az ellenzéki polgármesterjelöltek – majdnem mindenhol

5/07/2019 13:43

| Szerző: Klubrádió

Bejelentették az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjeit a fővárosban, a sajtótájékoztatón hat párt vett részt. Ferencvárosban előválasztás lesz, Pesterzsébeten pedig az kavarta meg az erőviszonyokat, hogy a korábban MSZP-s, jelenleg független Szabados Ákost a Fidesz támogathatja.

2019. július 05. A lényeg / részlet, Karácsony Gergely (19.07.05.)
00:52
00:00
Nehezen tanultuk meg azt a leckét, hogy az ellenzéki pártok megosztottsága mindig a Fidesz győzelmét eredményezi. A választópolgárok azonban megtanulták ezt, megmutatták, hogy ellenzéki egységet akarnak, csaknem 70 ezren eljöttek az előválasztásra így is bizonyítva, hogy fontos nekik a város – mondta Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Úgy folytatta: létrejött az a hatpárti együttműködés, amelynek célja, hogy Budapestet másképpen vezessék és visszaadják a budapestieknek, továbbá kijavítsák azokat a károkat, amelyeket Budapest az elmúlt 9 évben elszenvedett, és szabad, igazságos, zöld várossá tegyék, amely minden budapesti közös otthona.

Önkormányzat 2019 - Hatpárti ellenzéki összefogás Budapesten
 
 
Budapest, 2019. július 5. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b4) sajtótájékoztatót tart az őszi önkormányzati választásról Budapesten, a Szabadság híd pesti hídfőjénél 2019. július 5-én. Mellette Béres András, a Párbeszéd óbudai képviselője, Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi közgyűlési képviselője, Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti választmányának elnöke, Élő Norbert, a DK budapesti koordinációs tanácsának tagja, Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke és Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika (LMP) országos elnökségének titkára (b-j). Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 


A IX. kerületben, ahol a korábban az Együttben, jelenleg függetlenként politizáló Baranyi Krisztinának döntő szerepe volt a parkolási ügyek felgöngyölítésében, az MSZP, a DK és a Momentum a volt LMP-s, jelenleg momentumos Jancsó Andreát támogatja. A helyzetet bonyolítja, hogy a helyi LMP képviseletében Csárdi Antal országgyűlési képviselő, valamint a Kétfarkú Kutya Párt is Baranyit látná szívesen polgármesterjelöltként, így Karácsony Gergely bejelentése nyomán előválasztás lesz Ferencvárosban. Erről Magyar György ügyvédet, a Civil Választási Bizottság (CVB) vezetőjét kérdeztük.

2019. július 05. A lényeg / részlet, Magyar György (19.07.05.)
01:07
00:00

Valószínűsíti, hogy sikeresnek minősítették a CVB munkáját, ezért kérték fel őket – mondta Magyar György a Klubrádiónak. Az előválasztást júliusban le kellene bonyolítani, hogy a győztes személye augusztusra ismert legyen, hogy tudjon kampányolni. Ferencvárosban lesz az előválasztás, ott helyezik el a sátrakat, valószínűleg nem lesz érvényességi küszöb, és lerövidítik egy hétre a jelölési, két-három napra pedig a választási időszakot. Továbbra is az a cél, hogy megtalálják a legalkalmasabb jelöltet, akit a választók szeretnének, tehát ne füstös szobákban dőljön el ez a kérdés.

Szabados Ákos XX. kerületi polgármester korábban a Klubrádióban beszélt arról: konkrét ajánlatot még nem kapott, de el tudja képzelni, hogy elfogadná a Fidesz támogatását, akkor is, ha ez azzal jár, hogy az ellenzék egy másik jelöltet indít vele szemben. Szabados egyébként 1998 óta polgármester Pesterzsébeten, 2015-ig az MSZP színeiben, akkor lépett ki a szocialista pártból.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a pénteki sajtótájékoztatón közölte: bár nagyra értékelik Szabados Ákos munkáját, nem tudnak támogatni olyan független jelöltet, akit a Fidesz akár helyi, akár más szinten támogat. Ezért úgy döntöttek, hogy közös ellenzéki jelöltet állítanak vele szemben, akit a jövő héten neveznek meg. Molnár Zsolt azt is közölte: Soroksáron az ellenzéki összefogáshoz később csatlakozott Jobbik által javasolt Bereczki Miklóst támogatják majd.

A Fidesz közleményében szivárványkoalíciónak nevezte az ellenzéki együttműködést. Azt írták: "Ez a szivárványkoalíció a teljesen alkalmatlan Karácsony Gergellyel, Gyurcsányékkal, a szocialistákkal, a Jobbikkal, a momentumosokkal, az LMP-sekkel egy napot se lenne képes együtt dolgozni a fővárosért. Alkalmatlanságukkal és hatalmi marakodásukkal együtt tennék tönkre mindazokat az eredményeket, amelyeket Budapest az elmúlt években Tarlós István és a kormány közös munkájával elért". 

(címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

A lényeg
2019.07.05., csütörtök 12:00