„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Budapest nem Orbán játszótere

4/07/2019 10:11

| Szerző: Klubrádió

Az a kérdés, hogy az egyre inkább szabadságától, pénzétől, lehetőségeitől megfosztott Budapest polgárai a sarkukra állnak-e, és azt mondják, hogy Budapest nem Orbán Viktor politikai terepasztala – fogalmazott Karácsony Gergely.

2019. július 04. Reggeli gyors / részlet, Karácsony Gergely (19.07.04.)
14:24
00:00

Az előválasztáson győztes zuglói polgármestert arról kérdeztük, hogy bejelentette, létre fogják hozni a Budapesti Tudományos Akadémiát. Azt mondta, ez olyan rendszer lenne, amely alkalmas lehet a kutatási támogatások lehívására, ugyanis az európai uniós pályázatoknál kifejezetten előnynek számít, ha egy város vesz részt benne. A többi között olyan pályázatokra gondolt, amelyek a klímaváltozáshoz alkalmazkodás, a szegregáció témakörében segítenek városi politikák kialakításához.  Az akadémiai kutatóintézetek nagy hatékonysággal pályáztak, és attól tart, hogy az államosítás után a kutatás szabadságának csökkenése miatt kevésbé lesz hatékony ez a rendszer. Amit ő felajánl, az nem tudja pótolni az akadémiai kutatóhálózat funkcióját, de abban segít, hogy Budapest révén tudományos és innovációs területen bizonyos uniós pályázatokhoz több eséllyel férhetnek hozzá.

Kérdeztük a Párbeszéd társelnökét arról az index-cikkről is, amelyben egyebek mellett az áll, hogy ha Tarlós István győz Budapesten, Orbán Viktor miniszterelnök újra alkotmányt módosít. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként ezt cáfolta, de Karácsony szerint amit Gulyás cáfol, „az nagy valószínűséggel bekövetkezik”; ezzel arra utalt, hogy a tárcavezető néhány hete a kormányhivatali létszámhiányt sem ismerte el. Egyébként – jegyezte meg a főpolgármester-jelölt – maga Orbán Viktor mondta el többször, hogy idejét érzi az alaptörvény felülvizsgálatának. A gránitszilárdságúnak szánt alaptörvényt egyre inkább abba az irányba módosítják, hogy szűkítse az állampolgárok szabadságát – vélekedett Karácsony Gergely.

 
Ellenzéki főpolgármesteri előválasztási helyszín a Széll Kálmán téren. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje beszélget a téren. (Fotó: Fórizs Mátyás / Klubrádió)
 


Arra a felvetésre, hogy Pesterzsébeten, Ferencvárosban, vagy éppen Csepelen problémák adódtak az ellenzéki polgármester-jelöltek kiválasztásánál, úgy reagált: nézzük a pozitív oldalát, a kerületek többségében megvan a közös ellenzéki jelölt, „egy pár nap türelmet kérünk még”, és szerinte ezt is meg tudják oldani. Úgy vélte: 2006 óta nem volt ilyen jelentőségű önkormányzati választás, az ellenzéknek van reális esélye. A kampányról elmondta: a Fidesznek tízszer annyi pénze lesz, mint nekik, de a kis összegű adományok gyűjtésében hisz, szeretné elkerülni, hogy bármilyen gazdasági lobbi úgy érezze, be kell fektetnie a választáson.

Az említett index-cikk mutatja, van nagypolitikai jelentősége a főpolgármester-választásnak, de szerinte inkább annak van jelentősége, hogy az egyre inkább a szabadságától, pénzétől, lehetőségeitől megfosztott Budapest polgárai a sarkukra állnak-e, és azt mondják-e, hogy Budapest nem Orbán Viktor játszótere, politikai terepasztala – közölte Karácsony Gergely.

(címlapi kép: facebook)

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. július 04., csütörtök 07.30
Műsorvezető: Lampé Ágnes