„Klubrádió

Újabb visszakozásra már nem számít Gyurcsánytól

17/06/2019 17:08

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Karácsony Gergely szerint akár 100 ezer ember is részt vehet az ellenzéki előválasztáson – az MSZP-Párbeszéd szövetség főpolgármester-jelöltje erről újságíróknak beszélt. Karácsony Gergely a saját győzelmére számít és arra, hogy az ellenzéken belüli viták ellenére a többi párt be fog állni az előválasztás győztese mögé, szerinte senki sem kockáztatná meg ennek az ellenkezőjét, még Gyurcsány Ferenc sem. 

Várospolitikai ügyekről kell beszélni, nem arról, hogy az ellenzéken belül ki szúrt hátba kit – ezt mondta Karácsony Gergely egy hétfő reggeli sajtóbeszélgetésen. Szerinte Budapesten a változás élet halál kérdése, Orbánon és Tarlóson kívül is vannak tényezők, ilyen például a klímaváltozás, amik gyors reagálást igényelnek.

Tiborcz-adó

Az MSZP-Párbeszéd szövetség főpolgármester-jelöltje három fő elképzelésről beszélt:, az egyik a Tiborcz-adó volt. Karácsony szerint a szolidáris város felépítéséhez hozzá kell nyúlni a hatalmas magánvagyonokhoz. Erre már csak azért is szükség lenne, mert forrás szűkében vannak a kerületek és a főváros, miközben az állam a budapestieket nem szolgáló dolgokat épít, és ebből gazdagodnak a NER közeli vállalkozók. Az önkormányzatoknak adóztatniuk kell a nagy ingatlanokat, de ez csak a felső egy százalékot, nem az átlagpolgárokat érintené.

Közlekedési alapjövedelem

Karácsony szerint minden felnőtt budapestinek járna egy évi körülbelül 60 ezer forintos támogatás, amit ingyenes kerületi parkolásra vagy kedvezményes éves BKV-bérletre lehetne lehívni. A politikus úgy látja, ma az önkormányzatok túl sok parkolási kedvezményt adnak a kerületekben lakóknak, ami fenntarthatatlanná teszi a rendszert. Azzal, hogy az emberek választhatnának, hogy ingyen parkolnak, vagy olcsóbban használják a tömegközlekedést, növelni lehetne a BKV jegybevételeit, másrészt kevesebben használnának autót, amitől élhetőbb válna a város.

A hosszú távú cél, hogy a tömegközlekedés napi 100 forintba kerüljön. Karácsony itt kiemelte, hogy az idősek továbbra is ingyenesek utazhatnának, aki pedig eddig nem fizetős övezetben parkolt, ezután is ingyen parkolhatna, de az olcsóbb BKV-bérlet nekik is motivációt jelentene az autó elhagyására. A dugódíjjal kapcsolatban viszont azt mondta, bár radikális tudna lenni a kérdésben, egyelőre nincsenek meg a bevezetéshez szükséges feltételek.

Zöldövezet

Karácsony szerint több használható, minőségi zöld területre lenne szükség Budapesten, mert ami van azt túlhasználjuk. Ezért Csepel északi részén parkerdőt hozna létre, valamint összekötné a Margit-szigetet a Hajógyári- és az Óbudai-szigettel, hogy átjárható, összefüggő terület jöjjön létre, ahol eloszlik a tömeg.

Előbb is szólhattak volna a versenytársak

A politikai verseny ne arról szóljon, hogy az ellenzék legyőzi a Fideszt, hanem arról, hogy a budapestiek visszaszerzik maguknak a várost. Ha ez megvan, és a kerületeket is nyeri az ellenzék, akkor a Fidesz hozzáállása is más lesz a városhoz – véli Karácsony Gergely.

A főpolgármester-jelölt jó dolognak tartja, hogy megjelentek új, fajsúlyos jelöltek az előválasztáson, bár hitelesebbnek tartotta volna, ha már korábban jelezték volna részvételüket. Éles küzdelemre és a saját győzelmére számít, szerinte akár 100 ezren is szavazhatnak majd az előválasztáson. Úgy véli, hogy az előválasztás győztese mögé mindenki be fog állni, szerinte senki sem kockáztatná meg ennek ellenkezőjét, az utolsó pillanatban saját jelöltet állító Gyurcsány Ferenc sem.

Egyértelmű, Ferencvárosban kit kellene indítani

Karácsony Gergely úgy véli, hogy azokban a kerületekben, ahol már megegyeztek a közös ellenzéki polgármester-jelölt személyében, nem lesz változás, a kilencedik és a huszonharmadik kerület ügyében van még vita. Előbbi esetben szerinte mérések bizonyítják, hogy Baranyi Krisztinát kellene támogatnia az ellenzéknek, míg Soroksáron egy független, Jobbik által támogatott jelölt mögé állhatnak be, végső döntés azonban még egyik kerületben sincs.

Az egyéni önkormányzati képviselői helyek ügyében is sok tárgyalás lesz még, itt ugyanis az alkuba beszálló LMP-nek is kell helyeket biztosítani – tette hozzá Karácsony.