„Támogassa
Reggeli gyors

Megfélemlítette a kormány a kárpátaljai hadifoglyokat?

3/08/2023 08:57

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ráerőltette a kormány a hadifoglyokra a magyar állampolgárságot – számolt be ukrán és magyarországi hírforrások alapján a Yahoo News. Az amerikai külügyi szóvívő állítja, hogy a vízummentesség szigorításának nincs köze egyéb, a Biden-adminisztráció és az Orbán-kormány között feszültséget keltő ügyeknek. A recesszióval és Európa legmagasabb inflációjával küzdő magyar gazdaság helyzetét elemzik az Emerging Europe oldalán. Nemzetközi lapszemle.

2023. augusztus 03. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.08.03.
05:21
00:00
Drámai fordulatnak nevezte a CNN műsorvezetője, hogy az amerikai külügyminisztérium szigorította a vízummentesség feltételeit Magyarországon – láthattuk Richard Quest műsorában. A hírcsatorna külügyminisztériumi tudósítója azt mondta, hogy a tárca intézkedésének nincs köze a két ország közti feszült viszonyt okozó ügyekhez. Megismételte, amit a külügyi szóvivő korábban magyarázatként elmondott, hogy kilenc éven át nem szigorította a magyar kormány a honosítási eljárás során kért ellenőrzéseket az amerikaiak kifejezett és többszöri kérése ellenére sem. A CNN kérdésére válaszolva Matthew Miller nem tudott ugyan egyetlen olyan esetet sem említeni, amikor bűnözők jutottak be az Egyesült Államokba, igaz, hozzátette, neki nincs erről tudomása, de ez szerepelt a legfőbb kifogásként az intézkedés szigorításakor. Ugyanakkor a CNN gazdasági műsorában mégiscsak felsorolták a két ország közti feszültséget teremtő vitás ügyeket, kezdve az amerikai nagykövetnek az LMBTQ-közösségek jogállására vonatkozó álláspontjával. Richard Quest talán túlzásnak tekintené, ha rossznak minősítenénk a két ország kapcsolatát, de jónak semmiképpen sem nevezhetjük – szögezte le. A tudósító megjegyezte, hogy ezen kívül a média és a civil szervezetek feletti kormányzati kontrollt is számos esetben bírálta David Pressman, az amerikai diplomácia budapesti vezetője. Kijelentette, hogy az egész Európai Unióban egyetlen ország sincs, amelyik olyan szoros kapcsolatot ápolna Oroszországgal, mint Magyarország.

A Forbes beszámolója Matthew Miller külügyi szóvívő sajtótájékoztatójáról.

Ukrajna Új Hangja a Független Kijev és a Szabad Európa portál alapján a Yahoo News is foglalkozott azzal, hogy állítólag a magyar kormány megfélemlítette és nyomás alá helyezte azokat az ukrán hadifoglyokat, akiket az oroszok adtak át a magyar kormánynak. Utóbbi pedig magyar állampolgárságot akart ráerőltetni az ukrajnai magyar katonákra. Elhitették a foglyokkal, hogy ha visszatérnek a hazájukba, akkor bíróság előtt kell számot adniuk a fronton történtekről. Illetve dezertőrként büntetést szabnak ki rájuk, ezért jobb, ha felveszik a magyar állampolgárságot. A 19-23 éves katonák a nevük szerint valóban magyarok voltak, viszont közülük csak egy rendelkezett kettős állampolgársággal, és egyedül ő beszélt magyarul. Június 23-án öt fogoly térhetett vissza a hazájába, Kárpátaljára, de hat közülük továbbra is Magyarországon tartózkodik.

A recesszióval és a legmagasabb európai inflációval küszködve a magyar gazdaság továbbra sem nőni, hanem zsugorodni fog – írja a magyar gazdaság helyzetét Dr. Richter Sándor, a Vienna Institute of International Economic Studies (WIIW) tudományos főmunkatársának bevonásával elemző Devin Hass az Emerging Europe oldalán. Ugyanakkor az rás szerint, az eretnek gazdaságpolitika ellenére – amit Matolcsy unortodox hívott –, az év végére már látható lesz a lábadozás. A cikk leszögezi, hogy továbbra sem tudni, mikorra várhatóak az uniós források, mert a nyomásgyakorlás ellenére a magyar kormány nem teljesíti maradéktalanul a Brüsszel által szabott feltételeket. A magyar gazdaság egyéb és csöppet sem mellékes problémájakét az írás megemlíti a fiatal generáció külföldre menekülését és az alacsony, nem versenyképes hazai béreket. 2024-ben, jó esetben, másfél százalékos GDP-növekedés prognosztizálható.

A kaliforniai Worcester Magazin legfrissebb írásából nemcsak azt tudjuk meg, hogy a sikeres üzleti vállalkozás, a Dean’s Beans Organic Coffee Company alapító tulajdonosa magyar származású, hanem azt is, hogy Dean Cyclon szépirodalomra, írásra adta a fejét, miután nyugdíjba vonult. Most jelent meg a Otthont keresve – Magyarország 1945 című könyve, amelyben arra keresi a választ, mit élhettek át azok a koncentrációs táborokból kiszabadult túlélők, akik visszamenve hazájukba megtalálták az otthonukat, csak éppen lakottan. Mint megtudta, ellenségesen fogadták a visszatérő zsidókat és volt, hogy 40 zsidót gyilkoltak meg egy lázadás során, mert nem akarták nekik visszaadni otthonukat. Dean Cyclon elmondja, hogy gyakran rémálmok gyötörték éjszakánként, mert annyira át tudta élni azt, amit hallott a helybéliektől és ahogy elképzelte a történteket. S a regény írása során – ami azért fikciós is – próbálta megérteni azokat, akik ellenségesen és antiszemita módjára viselkedtek a zsidókkal. Azért, mert nekik ugyanúgy meg kellett küzdeniük a megélhetésért.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Andrij Jermaknak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének Telegram-csatornája által közreadott kép az orosz fogságból kiszabadult ukrán katonákról egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen 2023. március 7-én. Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország, aminek köszönhetően 130 ukrán katona térhetett haza, cserébe Kijev 90 orosz katonát engedett szabadon. MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal