„Támogassa
Megbeszéljük...

Magyar Péter megjelenése rendszerváltozás korabeli hangulatot kelt – véli Jeszenszky Géza

29/04/2024 18:46

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Magyar Péter mintha az Antall-Jeszenszky-féle nemzeti liberális-konzervativizmushoz állna közel – vetette fel Bolgár György. "Pontosan ez az én benyomásom is" – felelte Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere a Megbeszéljük című műsorban.

2024. április 29. Megbeszéljük-részlet (2024.04.29.) Jeszenszky Géza
13:35
00:00

A volt külügyminiszter elismerte, hogy bár Magyar Péternek volt egy vitatható álláspontja Ukrajnával kapcsolatban, a Tisza Párt vezetője azóta már helyreigazította állításait. Jeszenszky szerint így már teljes mértékben vállalhatók Magyar Péter külpolitikai nézetei az ukrajnai háborúval kapcsolatban. 

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, a V21 tagja Magyar Péter március 15-i tüntetésén döntötte el, hogy nagyon is tud azonosulni a Talpra Magyarok Közösségének vezetőjével és az ott elmondott beszédével. A volt nagykövet úgy érezte, ez a tüntetés a '88-'89-es megmozdulásokat idézte meg. A rendszerváltozás előtörténetére jellemző, hogy a félelmet és a reménytelenséget győzték le magukban az emberek – emlékeztetett Jeszenszky, hozzátéve, Magyar Péterek is ez az egyik jelszava, hogy "Ne féljetek!"

Bár a generációs különbség óriási, Jeszenszky mégis úgy véli, hogy nagyobb szükség van a radikális fordulatra, mint a '80-as évek végén. Akkoriban a régi állampárt feloszlóban volt éppen, mikor a reformirányzat megjelent – emlékeztetett. Ugyanakkor jelenleg a Fidesznél ilyet nem látni, csupán Magyar Péter az egy személyes reformfideszes – fogalmazott a történész végzettségű Jeszenszky.

Csak nekem van olyan érzésem, hogy Magyar Péter, egy generációval fiatalabban ugyan, de mégiscsak, mintha ahhoz az Antall- Jeszenszky-féle nemzeti liberális-konzervativizmushoz áll közel, amitől elsodorta a Fidesz és annak sikere? – vetette fel a műsorvezető, Bolgár György.

"Pontosan ez az én benyomásom is" – reagált Jeszenszky Géza. 

Hozzátette, remélhetőleg Magyar Péter példáját követve a jó szándékú, hazafias emberek ráébrednek, hogy ők is tudnak csatlakozni ehhez a konzervatív-liberális felfogáshoz. Szerinte Magyar alkalmas arra, hogy nem csak a "rendszerváltás túlélőit", hanem a fiatalokat is meg tudja szólítani.

.A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Jeszenszky Gézával
2024. április 29., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György