„Klubrádió
Esti gyors

Iványi: 2010 óta tart a hatalom ámokfutása ellenünk

23/02/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A politikai nyomásgyakorlás újabb lépésének tartja Iványi Gábor, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség gazdasági vezetőjét bilincsben vitték el.

2024. február 22. Esti gyors - részlet 2024.02.22. Iványi Gábor
08:41
00:00

Kedden reggel a NAV nyomozói házkutatást tartottak otthonában, majd bilincsben vitték el Ónodi István lelkészt, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét.

Ezután házkutatást tartottak nyomozók a MET dunaújvárosi iskolaigazgatójának lakásán is. Az iskolavezetőt ezt követően átvitték Székesfehérvárra, hogy a kiszálló nyomozók nyilatkozatot vehessenek fel tőle. – mondta kedden a Klubrádiónak Iványi Gábor, a MET elnöke.

Azóta a békés Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezte a gazdasági vezető letartóztatását. A hatóságok szerint 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni.

"Ez részben igaz is, de nem lehet kiragadni abból az összefüggésből ezt, hogy 2010 óta tart az az ámokfutás ellenünk, amit a hatalom végez. Elvették az egyházi státuszunkat, hamis alapon, alkotmánysértő módon, amelyet az Alkotmánybíróság és a strasbourgi bíróság is kimondta. Ezzel együtt elvették tőlünk az állami feladatok ellátásáért járó állami normatívát" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Iványi. Hozzátette, fizettek akkor is, amikor ezt megvonták tőlük a keretet, és fizettek akkor is, amikor a Emberi Jogok Európai Bírósága nekik adott igazat. Ekkor az állam, "fogcsikorgatva" kifizette visszamenőleg a normatíva vonatkozó összegét, de attól a pillanattól kezdve az 1%-os felajánláshoz szükséges technikai számot elvették (ezt csak 2023 végén kapták vissza), milliárdos veszeteséget okozva. Azzal, hogy a Belügyminisztérium az alap normatívát elvette, hogy közvetlenül a NAV-nak utalja azt, 2023-ban eljutottak oda, hogy már a nettó béreket sem tudják kifizetni, nemhogy a járulékokat.

Megismételte, szerinte ezeket az akciókat politikai nyomásgyakorlásnak szánja a kormány. Hozzátette, a kormány el szeretné terelni a figyelmet a nemrég kirobbant pedofil-botrányról.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Iványi Gáborral
2024.02.22., csütörtök 18:35
Riporter: Rózsa Péter