„Támogassa
A lényeg

Iványi Gábor köszöni a támogatásokat

27/01/2024 20:46

| Szerző: Klubrádió

Soha nem látott mértékben segítették az adófizetők 1%-os támogatásaikkal az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET), mely végre megkapta a 2022-es adóévi felajánlásokat.

Nemcsak az adózók szja-felajánlásait kapta meg az egyház, ami 718 millió forintot jelent, hanem a bejegyzett egyházként őket megillető állami kiegészítést is, ami így összesen 1,234 milliárd forintot tesz ki. A pénz nagy részét az elmaradt bérek kifizetésére fordítják február közepéig, az utalások technikai feladatait már meg is kezdték. A fennmaradó támogatási összeget intézményeink fenntartására fordítja a MET, mely nagyon nagy bajban volt az elmúlt időszakban, nyár óta akadozott a dolgozóik kifizetése, többen kénytelenek voltak felmondani emiatt intézményeikben.

73 418 magyarországi adófizető döntött úgy, hogy az egyházi 1%-ot a MET-nek adja, ez a nagy szám indokolta a kiugróan magas, törvényileg járó 518 milliós állami támogatást is; így a kapott összeg csaknem 50%-kal több mint a korábbi években.

A közleményben Iványi Gábor kijelentette: „Ha az elmúlt félévben hozzájutottunk volna a törvény szerint járó állami normatív támogatáshoz, ezt az összeget nem elmaradt bérekre, hanem fejlesztésekre, felújításokra, béremelésre, tartozásaink rendezésére, felzárkóztatásra költhetnénk.”