„Támogassa
Reggeli gyors

Hegedűs: Orbán cinikus választ adott a V4 találkozón

25/11/2022 11:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A cseh, a szlovák és a lengyel küldöttség nem tudták rábírni Orbánt, hogy minél előbb ratifikálja a kormány a finn és svéd NATO-csatlakozást. Hegedűs Dániel, a German Marshal Fund elemzője szerint ez nem az első mélypont a visegrádi országok történetében.

2022. november 25. Reggeli gyors - részlet 22.11.25. Hegedűs Dániel
07:07
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor csütörtökön Kassára utazott, hogy a V4-ek találkozóján vegyen részt. A miniszterelnök a Visegrádi tömörülés többi tagjától határvédelemre is kért pénzt.

"A találkozó fő célja az volt, hogy valamilyen módon Lengyelország, Szlovákia és Csehország delegációja meggyőzze Orbánt arról, hogy a lehető leghamarabb ratifikálja a magyar kormány Finnország és Svédország NATO-csatlakozását" – mondta el a Klubrádiónak Hegedűs Dániel. A German Marshall Fund elemzője szerint a három ország képviselete előre egyeztetett arról, hogyan célszerű cselekvésre bírni a magyar felet. Hozzátette, meglátása szerint őszinte és határozott céljuk volt a frontvonalakat beásni. Erre nagyon cinikus és destruktív választ adott Orbán, amikor bejelentette, a ratifikációl csak 2023-ban terveznek dönteni. Megjegyezte egészen biztos abban is, hogy a lengyel, szlovák és cseh delegáció fel volt készülve a találkozó kedvezőtlen kimenetelére is. Megjegyezte azonban, hogy Orbán Oroszországhoz való viszonyából fakadó nézetkülönbségek ellenére a visegrádi országok szövetségének van értelme, és fennállásának 30 éve alatt többször is élt meg mélypontokat.

Korábban Vadai Ágnes, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának DK-s tagja a Klubrádiónak azt mondta, teljesen hasztalan akció volt ennyire elhúzni a döntést (akkor még december 7-én tervezett a kormány dönteni a kérdésben). Nemcsak arról van szó, hogy az Európai Unió és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete két külön entitás, hanem arról is, hogy Svédország és Finnország lényegévben már NATO-tagok, a ratifikáció már csak formalitás. "Semmit nem nyer azzal Magyarország, ha halogatja a ratifikációt" – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegedűs Dániellel
2022.11.25., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert