„Klubrádió
Utópia

Elektromágneses csend

28/01/2024 16:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az űrkutatás szempontjából kritikus, hogy tudjuk, hogyan hat a műszerekre, és az emberi szervezetre egyaránt az, ha kiszakadnak a Föld elektromágneses teréből. Erdős Géza fizikus a mágnesesen árnyékolt fertőbozi laboratóriumról beszélt.

2024. január 23. Utópia (2024. január 23., kedd 19:00)
47:36
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területéhez tartozó Fertőbozon hozták létre azt a létesítményt, amelyben a bolygóközi térre jellemző mágneses körülményeket állítanak elő. A mágnesesen árnyékolt laboratóriumot a Magyar Kutatási Hálózat Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont konzorciuma hozta létre.

"Olyan két és fél méteres fém kockáról van szó, amin belül a földi mágneses teret és az elektromágneses hullámokat a lehető legnagyobb mértékben kiszűrjük" – mondta az Utópia adásában Erdős Géza fizikus, az MTA doktora, a Wigner már nyugdíjba vonult munkatársa, aki azonban máig tudományos tanácsadóként működik. Elmondta a nulltér ebben az esetben csak közelítő, mert bár nagyon kicsi mágneses tér uralkodik a kockában, tökéletes zéró teret nem tudnak kialakítani. Valójában azt a földi mágneses teret, amely az iránytű mutatóját északi irányba fordítja, százezred részére csökkentik. A laboratóriumban már a finomhangolás folyik.

Erdős azt is hozzátette, hogy két módszerrel csökkentik a teret, aktív és passzív módon. Egyfelől olyan, nagy méretű elektromágneses tekercseket készítenek, amelykere olyan áramot engednek, amellyel a földi mágneses térrel ellentétes mágneses teret hoznak létre. Másfelől egy speciális fémötvözetű kamrát hoznak létre, amelynek fala elnyeli a mágneses erővonalakat. A két technika összehangolásával igyekeznek létrehozni a lehető legkisebb elektromágneses teret.

A zéró mágneses tér laboratóriumban földi körülmények között válik lehetővé az interplanetáris térben jellemző mágneses környezet vizsgálata. A kamra méretéből adodóan akár azt is meg lehet vizsgálni, hogy ilyen környezetben hogyan reagál az emberi szervezet. Mindezek mellett különféle mérőeszközök mágneses vizsgálatát és kalibrálását is végezhetik, ezzel tovább bővítenék a magyar részvételi lehetőségeket az Európai Űrügynökség programjaiban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.01.23., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor