„Klubrádió
Utópia

"A természeti törvényeket szem előtt tartó intézkedésekre van szükség"

15/10/2023 12:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás inkább gazdasági és politikai érdekek, nem a természeti törvények mentén született csomag, ami Czigler László ökológus szerint egyszerűen nem elégséges a globális felmelegedés megfékezéséhez.

2023. október 03. Utópia (2023. október 03., kedd 19:00)
41:31
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Indiában soha nem látott monszun pusztított, rendkívüli hőséget tapasztaltak az Arab-tenger környékén és az Amerikai Egyesült Államok déli területein is, 2023 volt Európában az eddigi legmelegebb nyár. 

"Az a rossz hírem, hogy ez lesz a hátralévő életünk leghűvösebb nyara" – mondta az Utópia adásában Czigler László ökológus, kutató, biológus az időjárási extremitásokról. Elképzelése szerint aszályos és olyan időszakok váltják majd egymást, amikor pár óra alatt három havi csapadék zúdul le. "Ez lesz a természetes" – mondta.

A koronavírus-járvány hatására ugyan lelassult a termelés, a szállítás, de semmiképpen nem fékezte a folyamatot, Czigler pedig úgy gondolja, sőt, egyre biztosabb benne, nem 30 években kell gondolkodni a globális felmelegedéssel kapcsolatban, hanem 5-10 éves időtartamokban.

Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodással kapcsolatban azt mondta, az már kevés, sokkal drasztikusabb, a természeti (fizikai és biológiai) törvényeket szem előtt tartó intézkedésekre lenne szükség, nem politikai, gazdasági alkukra.

Saját elképzelése szerint

  • nagy mértékben csökkenteni kellene a kibocsátást,
  • a közlekedést átalakítani, a tömegközlekedés felé terelni a lakosságot,
  • drasztikusan korlátozni a nem indokolt szállítmányozást, az üzemanyag árakat annyival emelni, hogy a cégek megfontoltabban döntsenek beszállításokról a világ végéről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.10.03., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor