„Klubrádió
Utópia

Villanásnyi impulzusokkal a Nobel-díjig

16/10/2023 08:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az atomok és a molekulák világában vannak attoszekundumos időskálán zajló folyamatok – mondta Dombi Péter. A fizikus a frissen Nobel-díjjal kitüntetett Krausz Ferenc kutatócsoportjának munkássságát ismertette.

2023. október 10. Utópia (2023. október 10., kedd 19:00)
47:31
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, miután az orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin kutatótársával együtt kapta meg, az idei fizikai Nobel-díjasok között újabb magyar születésű tudóst köszönthetünk Krausz Ferenc személyében.

Krausz Ferenc kutatócsoportja azért érdemelte ki az elismerést, mivel elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amit az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére használt fel, és ezzel megalapozta az attofizika tudományát.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt Dombi Péter fizikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének munkatársa magyarázta el az Utópia műsorában.

Elsőként az attoszekundum fogalmát segített megérteni: 1 attoszekundum = 1 *10-18 másodpercA másodperc milliárdod részének a milliárdod része.

Dombi elmondta, hogy a lézerfény ennyi idő alatt 0,3 nanométerig tud elhatolni. Egy fényimpulzus befogása ennek megfelelően nagyon gyors rögzítést (fényképezést) igényel, az atomok és a molekulák, főként az elektronok világában vannak ilyen rövid időskálán zajló folyamatok.

Dombi korábban a ma ultragyorsnak tartott femtoszekundumos (1 *10-15 másodperces) tartományt, és az erre épülő tudományágat magyarázta el. A másodperc milliárdod részének a milliomod része. Ez a felfoghatatlanul rövid, az attoszekundumhoz képest hosszú idő is elegendő ahhoz, hogy egy atomra irányított fénysugár gerjesztett állapotba hozza azt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.10.10., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor