„Klubrádió
Utópia

Az agysejtek is egyediek

1/01/2024 09:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Egy agysejt állapotát lehet úgy jellemezni, hogy milyen gyakran ad valamilyen kimenetet" – mondta Hajnal Márton, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Komputációs Rendszerszintű Idegtudomány "Lendület" Kutatócsoportjának munkatársa.

2023. november 28. Utópia (2023. november 28., kedd 19:00)
50:01
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az idegsejtek vizsgálatának új lehetőségét tárta fel a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont és a University of California, Los Angeles kutatóinak együttműködésében létrejött, és nemrégiben a Nature Communications-ben publikált kutatás – olvasható Wigner oldalán. Az idegtudomány egyik alapvető felismerése az, hogy az idegsejtek szakértőkként segítik az érzékelést és a döntéshozatalt. Egyes sejtek érzékenyek a környezet különféle, akár egészen összetett jellemzőire, aktivitásukkal pedig jelezni tudják a feldolgozási lánc későbbi elemei számára azt, hogy éppen mivel szembesült az adott szervezet. Későbbi kutatások azonban feltárták, hogy egy-egy sejt mégsem annyira specialista szakértő, mint korábban gondoltuk, hanem az idegsejtek valójában lelkesen „multi-taszkolnak”.

"Az érzékelésben résztvevő, az érzékelési hierarchia legalján lévő sejtek olyan tulajdonságokra specializálódtak, amelyek az érzékelés alapfunkcióit látják el" – mondta az Utópia adásában Hajnal Márton, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Komputációs Rendszerszintű Idegtudomány "Lendület" Kutatócsoportjának munkatársa.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, bizonyos sejtek ugyan egy fő feladatra specializálódnak, vannak olyan sejtek is, amelyek nem egyetlen feladatot látnak el. Példaként a nagymama fogalmára aktivlódó sejteket emelte ki, míg bizonyos sejtek csak és kizárólag a nagymama jelenlétére aktiválódnak, más sejtek pedig inaktívak maradnak, bizonyos sejtek a nagymama megjelenésére aktiválódnak, de nem csak annak jelenlétére. Ez agysejtek rendszerében komplex szűrő folyamatot tesz lehetővé. És egyben azt is, hogy az agysejtek általánosan többféle ingerre adhatnak kimeneti jelet.

"A sejt állapotát lehet úgy jellemezni, hogy milyen gyakran gondolja azt, hogy neki valamilyen kimenetet kell adnia" – foglalta össze Hajnal.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utópia
2023.11.28., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor