„Klubrádió

Mintha a kormány szerint egyetlen Soros-bérenc sem lenne Magyarországon

26/07/2019 18:57

| Szerző: Klubrádió

Nincs semmi a Civil Információs Portál külföldi pénzekből is gazdálkodó civil szervezetek listázására szolgáló oldalán. Egy éve még arról szóltak a hírek, több mint százhúsz, külföldi pénzeket is felhasználó szervezet regisztrálta magát a civil törvény előírása miatt. Például a Rex Kutyaotthon és a Magyar Zsonglőr Egyesület. A két évvel ezelőtti civiltörvény miatt, amely a TASZ-t, a Transparency Internationalt és a Magyar Helsinki Bizottságot támadta, annak idején kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság

Üres a Miniszterelnökség által vitt Civil Információs Portál aloldala, ahol a külföldről támogatott civil szervezeteket neveinek kellene szerepelnie.

Tavaly más volt a helyzet. Az Átlátszó egy évvel ezelőtti cikke szerint a civil.info.hu épp akkor frissítette azon civil szervezetek listáját, melyeknek a külföldi támogatása elérte a 7,5 millió forintnak megfelelő összeget, és amelyek hajlandóak voltak regisztrálni.

2018 augusztusában ezt 121 szervezet tette meg, például a Rex Kutyaotthon, az SOS Gyermekfalu, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy éppen a Magyar Zsonglőr Egyesület. A civilek megbélyegzése elleni tiltakozásul viszont a TASZ, amely ellen az úgynevezett civiltörvény készült, erre nem volt hajlandó. (A jogszabály által célba vett másik két szervezet a Transparency International és a Magyar Helsinki Bizottság.)

A civiltörvényt 2017 júniusban fogadta el a parlament, a Soros György elleni, Soros-bérencezős kampány idején. A jogszabály regisztrációs kötelezettséget ír elő a külföldről is támogatást kapó magyarországi NGO-k és egyéb nem kormányzati szervezetek számára, valamint arra is utasítja őket, hogy nyilvános megjelenéseik során tüntessék fel, hogy külföldi forrásokból is gazdálkodnak. A jogszabályt nem csak a civil szervezetek kritizálták, hanem az Európai Bizottság is, amely a törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A Klubrádió megkereste a Miniszterelnökséget, hogy meg tudja, miért nincs egyetlen név sem a külföldről támogatott civil szervezetek felsorolására szánt oldalon. Válasz esetén frissítjük cikkünket.

A Transparency International Magyarországnál annyit mondtak, nem tudják, mi lehet a hiány oka, egyébként pedig nem figyelik az oldalt, nem követik annak tartalmi változásait.