„Klubrádió

Závecz: Erősödik a Jobbik, hajszállal vezet az ellenzéki összefogás

21/05/2021 23:23

| Szerző: Klubrádió

A Fidesznek a múlt havival azonos, 34 százalékos a tábora a teljes választókorú népességen belül. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik az elmúlt hónapban 12-ről 13 százalékra emelkedett a támogatottsága. Összesítésben pedig alig érzékelhető előnye van az hatpárti ellenzéknek a Závecz Research adatai alapján.

Nagyon szoros a verseny a hatpárti ellenzék és a kormánypártok között – írja a hvg.hu a Závecz Research adatai alapján.

A kutatás szerint a pártok rangsorát vezető Fidesznek a múlt havival azonos, 34 százalékos a tábora a teljes választókorú népességen belül. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik továbbra is lendületben van, az elmúlt hónapban 12-ről 13 százalékra emelkedett a támogatottsága. Mögötte a Demokratikus Koalíció következik a hónapokban mértekkel azonos, 11 százalékos eredménnyel.

Az MSZP három hónap után elmozdult az 5 százalékról, most 6 százalék sorakozik fel mögé. A szocialisták ezzel utolérték a Momentumot, amelynek tábora negyedéve azonos méretű. Az LMP 2, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 1-1 százalékon áll. A párt nélküliek aránya csökkent, 24 százalékos.

A biztos pártválasztók csoportjában a ZRI Závecz Research felmérése szerint még mindig a Fidesz a legerősebb, 46 százalékkal. A második a DK 18, a harmadik pedig a Jobbik, 16 százalékkal. A Momentum és az MSZP itt is egyformán teljesít: az aktív szavazók 7-7 százalékára számíthat. Az LMP ebben a körben most 3 százalékos, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és az MKKP 1-1 százalékot kapott.

Az erőviszonyok nem változtak, a Fidesz–KDNP és a hat együttműködő ellenzéki párt között továbbra is szoros a verseny.

Enyhén mindkét politikai erő képes volt növelni a támogatottságát április óta: a kormánypártok 37-ről 39 százalékra, az ellenzék 39-ről 40-re.

A kutatás megállapítása szerint a szűkített listás politikai küzdelem vonzó a választók számára, és aktivizálja őket, így folyamatosan csökken a bizonytalan, passzív választók aránya: márciusban még 24 százalék tartozott közéjük, most már csak 18.

2021. május 21. Esti gyors - részlet 21.05.21. Závecz Tibor
05:32
00:00
Závecz Tibor a Závecz Research alapító ügyvezetője  Klubrádiónak számolt be az eredményekről.