„Klubrádió
A lényeg

Wizz Air-elnök: Az extraprofitadó ötlete hihetetlen

12/08/2022 13:45

| Szerző: Klubrádió

Nincs tudomása Robert Careynek olyan légitársaságról, amely egész évben nyereséges tudna lenni. A Wizz Air elnöke úgy véli, hogy a kormány az extraprofitadóval akart gyorsan pénzhez jutni.

"A Wizz Air előre törölte a nyári menetrendből minden huszadik járatát, hogy a többit biztosan teljesíteni tudja" – mondta Robert Carey, a Wizz Air elnöke a 24.hu-nak adott interjújában.

Carey a közelmúltban a légitársaságnál történt érdekes eseteket igyekezett megmutatni a Wizz Air szemszögéből. A Wizz Air által bázisként használt London Luton repülőtéren a szokatlan angliai hőségben megolvadt a kifutópálya, ezért minden más gép mellett a Wizz Air járatát is késleltetni, majd pedig törölniük kellett. Állítása szerint ilyen helyzettel eddig nem szembesült még, ezért különös körültekintéssel választották hirdették meg az új járatot.

Beszélt továbbá a kormány által kifejezetten a légitársaságokra kiszabott extraprofitadóról is. 

"Az extraprofitadó egész koncepcióját nehéz elhinni" – kommentálta a kormány által kivetett adót. A légitársaságok a nyáron ha még termelnek is profitot, télen már nem. Nem tud olyan piaci szereplőről, amelyik a 2019-es szinten, vagyis még a koronavírus-járvány előtti szinten lenne nyereséges. Sejthető, hogy a kormány gyorsan pénzhez akart jutni.