„Klubrádió
A lényeg

VG: Bezárhatnak az OMV magyarországi kútjai

4/06/2022 08:52

| Szerző: Klubrádió

A közeljövőben bezárhatnak az OMV magyarországi és szlovákiai töltőállomásai, a cég ugyanis a schwechati olajfinomító tervezett karbantartásának elhúzódása miatt nem tud elég üzemanyagot küldeni a benzinkutakra, a kiesést pedig a Mol sem tudja pótolni a hazai készletekből – értesült a Világgazdaság (VG).

A schwechati finomító, amely az egyik legnagyobb Közép-Európában, április elején állt le és a tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, az újraindítás azonban technikai gondok miatt sikertelen volt. Becslések szerint további heteket kell még szánni a pótmunkákra. 

A VG úgy tudja, az osztrák cég eddig hivatalosan nem tájékoztatta a Molt és más partnereit a problémáról, amelynek megoldásához az osztrák kormánytól várnak segítséget – vélhetően a stratégiai készletek egy részének felszabadítását is.

A schwechati finomítóban gyártott termékeket az OMV Ausztriában és a közép-kelet-európai régió Ausztriához közel fekvő országaiban értékesíti. A cég körülbelül 200 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, s az itteni piacon a benzin 17-19, a dízel 13-15 százalékát adja.

A cikk szerint arra lehet következtetni, hogy ha az OMV a saját kútjait nem tudja ellátni üzemanyaggal, az ellátási gondokhoz vezethet.

A VG arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel Magyarországon 480 forintban maximálták az üzemanyagok kiskereskedelmi árát, ám Európa-szerte jelentősen drágább a benzin és a gázolaj is, a külföldi beszállítók nem érdekeltek a magyar piac kiszolgálásában.