„Klubrádió
A lényeg

Ukrajna melletti szolidaritási tüntetés - Prágában

30/10/2022 20:46

A Millió pillanat a demokráciáért civil mozgalom szervezett vasárnapra demonstrációt Prágában Ukrajna mellett kiállva. Tízezrek vonultak a cseh főváros főterére.

"Csehország a félelem ellen. Megbirkózunk vele!" - ezek voltak a vasárnap délutáni békés szolidaritási politikai demonstráció hívómondatai.

A koncertekkel és beszédekkel tarkított demonstrációt az alábbi üzenettel hirdették meg a Vencel térre: "Most dől el, hogy a Cseh Köztársaság enged-e a félelemnek és a gyűlöletnek. A Putyin-párti szélsőségesek elfoglalják a köztereket. A pódiumról azt kiabálják, hogy az olcsóbb gázért Oroszország mellé állnak, hogy a civileket visszaküldik a háborús övezetbe. Félelmet keltenek a polgárokban a nyomorúságos helyzettel kapcsolatban, és kihasználják félelmeiket saját politikai vagy egyéb céljaik érdekében. A nehéz helyzetre azonban nincs megoldás az opportunista félelemkereskedők karjaiban.

Itt az ideje megmutatni, hogy szolidárisak vagyunk a megszállt Ukrajnával. Hogy nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a több mint harminc évvel ezelőtt kivívott demokratikus értékeket. Hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Hogy önöknek, több százezer más polgárnak is fontos a demokrácia. Itt az ideje megmutatni, hogy a Cseh Köztársaságban több a demokrata, mint a szélsőséges!

Mondjuk együtt: NYERJÜNK MEG EZT! Nézzünk szembe együtt a félelemmel, és vigyük a társadalomba azt az üzenetet, hogy ki fogunk állni a demokráciáért, Ukrajnáért, és le fogjuk győzni a válságot. Töltsük meg a Vencel teret csordultig olyan emberekkel, akik nem félnek szembeszállni a félelemmel és kiállni a demokrácia mellett."