„Klubrádió

Újraindultak a közműkikapcsolások

12/05/2021 07:39

| Szerző: Klubrádió/KL

Kedden a veszélyhelyzet ellenére is véget ért a 60 napnál régebbi energiadíj-tartozást felhalmozó háztartások kikapcsolási moratóriuma – írja a Népszava. A kikapcsolások újraindítását a közműszolgáltatóknál is megerősítették a lapnak.

Tegnap - csendben, de a jelek szerint tartósan - a veszélyhelyzet ellenére is véget ért a 60 napnál régebbi energiadíj-tartozást felhalmozó háztartások kikapcsolási moratóriuma. Ráadásul az árammérő visszakötési díja április 1-vel - szintén diszkréten - több mint felével, közel 30 ezer forintra nőtt. Fél évnél régebbi lekapcsolás, illetve egyedi szerelési igény esetén az összeg tovább nőhet. A tartozások megtérítését követően a szolgáltatónak 24 órán belül újra a hálózatra kell kapcsolnia a mérőt.

A legenyhébb kifejezés, hogy a kikapcsolási türelem fogyasztók százezreit alapvetően érintő elapadását se az – immár főképp állami – szolgáltatók, se a – manapság napi több közleménnyel előrukkoló - közműhatóság, se az Orbán-kormány nem verte nagydobra.

Az üggyel behatóan foglalkozó Habitat for Humanity korábban többek között indítványozta a veszélyhelyzet alatti szolgáltatói türelem törvénybe foglalását, ám erre nem érkezett érdemi válasz (érdeklődésüket a közműhatóság elhárította), a szolgáltatók velük mint szakmai szervezettel nem egyeztették le a meglepő lépést – írja a Nepszava.hu.