„Klubrádió
A lényeg

Több tízezren várnak ellátásra, az oltást is ellátásnak számították

3/09/2021 08:39

| Szerző: Klubrádió

Több mint 41 ezer beteg vár az ellátására, írja a Népszava. A járvány alatt megnyúlt kórházi várólistákat most harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő visszavágni, írja a lap Kiss Zsolt főigazgatóra hivatkozva, aki erről az IME XV. országos egészség-gazdaságtani konferenciáján beszélt.

A NEAK szerint a harmadik hullám vége, tehát május eleje óta kilencezerrel (28%-kal) nőtt a műtétre várakozók száma, így már 41 209 beteg vár a sorára, míg a pandémia kezdetén, 2019. március végén 25 240 várakozó volt.

"Azaz egyértelműen látszik, hogy a járvány alatt alaposan visszaesett a nem Coviddal kapcsolatos ellátás" - állapította meg a lap.

Az orvosi kezelések száma a gyermekgyógyászatokon, a fülészeti, szemészeti szakellátásoknál, a hepatitisz kezelésével kapcsolatos szolgáltatásoknál, a különféle sebészeti beavatkozásoknál több mint 40 százalékkal csökkent.

A főigazgató szerint a daganatellenes terápiára szorulók, valamint a szív és érrendszeri betegeket a járvány alatt valamennyi szükséges kezelésüket megkapták.

Az ellátott betegek számában összességében azért nem tapasztaltak visszaesést, mert a rendszer azokat is ellátottként regisztrálta, akiknek beadták az oltást.