„Klubrádió
A lényeg

Távollétében 15 évre ítélték a Lukasenka ellen elinduló Cihanouszkaját Belaruszban

6/03/2023 16:34

| Szerző: Klubrádió

Az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés vádjával 15 év börtönbüntetésre ítélte távollétében a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet és ellenzéki vezetőt.

Cihanouszkaja korábban bohózatnak és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök személyes bosszújának nevezte az ellene és négy, szintén külföldre menekült ellenzéki politikus ellen indított bűnvádi eljárást.

A társai közül Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt, és Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélték.

Szvjatlana Cihanouszkaja a 2020-as elnökválasztáson indult el: miután férjét letartóztatták, a helyére lépett. Az állami adatok szerint 80 százalékot szerezve győzött Aljakszandr Lukasenka elnök-diktátor, de a választás nemzetközi szervezetek szerint nem volt sem szabad, sem tisztességes.

A hivatalos eredményeket csalásnak tartók, ellenzékiek tízezrei vonultak utcára Minszkben és más nagyvárosokban. A többség úgy vélte, hogy valójában Cihanouszkaja nyerte meg a választást. A népfelkeléssé alakuló tüntetéseket a fegyveres erők próbálták elfojtani. Legalább négy ember meghalt, több százan megsebesültek, legalább 1200 tüntetőt bebörtönöztek és 800 civil szervezetet zártak be. A megtorlások elől több tízezren menekültek külföldre, köztük Cinanouszkaja és családja is. 

(via MTI)