„1%
A lényeg

Tavasz óta 1355 járványügyi panasz érkezett az ombudsmanhoz

2/12/2021 09:43

| Szerző: Klubrádió

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalához 2020 tavaszától 2021 tavaszáig mintegy 150, azóta pedig további 1355 panasz érkezett – tudta meg a Népszava.

A tavasz óta megnövekedett ügyszámot a "védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal szembeni” beadványok tették ki – írja a Népszava.

Az Országgyűlés plenáris üléseBudapest, 2021. június 8. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa előterjesztőként szólal fel az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020. évi tevékenységéről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021.június 8-án. MTI/Soós Lajos
 

A beadványok között szerepelnek a digitális vagy a jelenléti oktatással szemben, az érettségi vizsgák elhalasztása érdekében,  az iskolai kötelező maszkhasználat ellen, az idegenforgalmat érintő korlátozások következményei miatt érkezett bejelentések, valamint azok a panaszok, amelyek diszkriminatívnak tartották az állami támogatásokra jogosult vállalkozások meghatározását. A korlátozó intézkedésekkel – a vendéglátó helyek bezárásával, a rendezvények létszámkorlátozásával, a kijárási korlátozással, a vásárlási idősávval – összefüggésben is jöttek beadványok, ahogyan a korlátozó intézkedések megszegése, azok szankcionálásának elmaradása miatt is. Mások az oltóanyagok "származása”, választhatósága, a keleti vakcinákkal oltott személyek kiutazási lehetőségeinek korlátozottsága miatt fordultak ombudsmanhoz. Megint mások az oltási regisztráció kötelezővé tétele, vagy például az oltás szervezésével kapcsolatos panaszok ügyében. A védettségi igazolványt bevezető jogszabállyal szemben, az annak hiányában fennálló korlátozások és a gyermekek oltása miatt is születtek beadványok – írja a lap.